Home Blogs Welke mindfulness app is geschikt voor jou?

Welke mindfulness app is geschikt voor jou?

0
Welke mindfulness app is geschikt voor jou?

Stress verlagen met een mindfulness app op je mobiele telefoon: het lijkt een enorme tegenstrijdigheid om innerlijke rust te vinden met een apparaat dat constant bliepjes en berichtjes geeft. Toch kan een app je goed bijstaan om dagelijkse frustraties snel van je af te zetten. Kies dan wel de app die bij je past, want met een app die voldoet aan jouw behoeften is het makkelijker om elke dag wat tijd vrij te maken voor de diverse meditaties en oefeningen. Mindfulness-expert Marisa Garau zet de meest populaire apps voor je op een rijtje.

Meditation Moments: mooie mix

Ondanks de Engelstalige naam is dit een oer-Hollands product, ontwikkeld door Master Your Mindset goeroe Michael Pilarczyk. Deze app biedt het allemaal: niet alleen krijg je meer dan 100 meditaties, ingesproken door Michael’s mooie stem, maar ook meditaties voor kinderen, visualisaties en muziek. Een verrassend goede mix, want we vergeten vaak dat muziek een diep-spirituele ervaring kan geven. Het prettige van deze app is dat het gedegen content biedt voor zowel beginners als gevorderde meditators, waardoor je niet snel uitgeluisterd raakt. Oh ja, de app biedt ook drie inspirerende luisterboeken, wat een sympathieke extra is (meditationmoments.nl).

Insight Timer: app voor celeb’s

Deze app begon met een uitgebreide keuze aan Tibetaanse klankschalen, maar biedt inmiddels ook geleide meditaties die ingesproken zijn door professionele meditatiemeesters en bekende sterren zoals Gisele Bündchen, Russell Brand en Goldie Hawn. Als je zelfstandig wilt mediteren zonder begeleiding, dan kun je uit een heel scala aan klankschalen en belletjes kiezen. De meditatie begint en eindigt wanneer jij wilt, en je kunt de instellingen opslaan: handig voor je volgende meditatie. Ook biedt deze app een dagboek-functie, zodat je aan het einde van een meditatie kunt opschrijven hoe het ging en wat je hebt ervaren. Heel bijzonder is dat je via de app kunt connecten met andere Insight-gebruikers om samen met hen te mediteren (insighttimer.com).

Smiling Mind: voor jou en je kind

Smiling Mind is speciaal voor tieners en adolescenten ontwikkeld door Australische psychologen, maar biedt ook meditaties voor volwassenen. Leuk als je zelf graag mediteert en ’t je kind ook wilt aanleren. Het is een speelse maar beslist geen kinderachtige app met diverse meditaties voor de leeftijdscategorieën 7-11, 12-15, 16-22 en volwassenen. De app is in het Engels, maar dat is voor Nederlandse kids gelukkig geen probleem. De organisatie Smiling Mind is geheel non-profit en stelt de app gratis ter beschikking, omdat zij kinderen uit alle bevolkingslagen innerlijke rust en helderheid wil kunnen aanbieden. Doneer dus zeker een bescheiden bedrag zodat dit professionele team gratis mindfulness-programma’s kan blijven ontwikkelen (smilingmind.com.au).

De Mindfulness App: meditaties plus reminders

Een van oorsprong Zweedse app die nu ook in het Nederlands beschikbaar is. De content sluit volledig aan op de standaard mindfulness-training van Jon Kabat-Zinn, en is ingesproken door Helma Ton, voorzitter van de vereniging van mindfulness trainers in Nederland en België. De app biedt de bodyscan, geleide meditaties van diverse lengtes en vier stilte-meditaties, wat een gedurfde keuze is voor een mindfulness app waarin luisteren meestal centraal staat. Je mindfulness-experience wordt verder verdiept doordat je in de app reminders krijgt om gemotiveerd te blijven oefenen, en je de voortgang van je eigen meditatie-praktijk kunt bijhouden. Deze app is gratis, met de optie voor een abonnement van € 5,00 per maand (aandachtsontwikkeling.nl/mindfulness-app-nederlands).

VGZ Mindfulness Coach App: compleet programma

Deze app is niet nieuw maar maar blijft een goede gratis app in het Nederlands, die ook voor niet-leden van VGZ beschikbaar is. De app biedt een volledig programma van maar liefst 5 weken, waarmee je je mindfulness volledig eigen kunt maken. Je kunt daarnaast uit 50 losse, Nederlands ingesproken meditaties kiezen. Ook kun je aangeven of je liever naar een mannelijke of vrouwelijke voice-over luistert, wat een goede service is. De app biedt korte en lange meditaties. Deze flexibiliteit is ideaal omdat je zo elke dag iets aan mindfulness kunt doen, hoe vol je programma ook is (vgz.nl/mindfulness-coach-app).

Een app helpt je om mindfulness te oefenen

Mindfulness is als gymnastiek voor je brein en geeft bijzonder goede resultaten als je regelmatig oefent. Maar veel mensen die de standaard mindfulness-training hebben gevolgd, vallen vaak terug in hun oude gedrag omdat zij thuis niet meer toekomen aan de meditaties. Een mindfulness app is dan een prettige manier om toch te blijven mediteren en mindfulness toe te passen in je leven.

In Marisa’s verdiepingsartikel over de beste mindfulness app vind je meer apps en tips.