Home Blogs Wie ben ik? Waarom je bij twijfel over jezelf nooit deze vraag moet stellen

Wie ben ik? Waarom je bij twijfel over jezelf nooit deze vraag moet stellen

0
Wie ben ik? Waarom je bij twijfel over jezelf nooit deze vraag moet stellen

‘Wie ben ik?’ Kamp je met met tegenslag en merk je dat je in een dip zit, dan is het niet meer dan normaal om je ware ik te willen ontdekken en jezelf beter te begrijpen. Maar volgens mindfulness-expert Marisa Garau is afvragen wie je werkelijk bent niet de juiste vraag. In dit artikel geeft ze je een praktische tip om jezelf echt te leren kennen en sterker uit je crisis te komen.

Je karakter is complex en veelkleurig. Zo kun je super-meegaand zijn als je kinderen een patatje willen, maar enorm koppig als je manager vraagt of je in het weekend kunt overwerken. Je bent lastig én lief, angstig én moedig, chagrijnig én vrolijk, rechtlijnig én genuanceerd.

Bovendien ben je niet slechts één persoon. Je bent iemands partner, iemands kind, een broer of zus, een ouder, een collega en een goede buur. In je dagelijkse leven vervul je allerlei rollen die je moeiteloos wisselt, en die allemaal een waardevolle plek in jouw persoonlijkheid hebben.

Maar terwijl je al deze diversiteit in jezelf verenigt, probeert de wie-ben-ik-vraag je te reduceren tot een één-dimensionaal wezen. Niet zo verwonderlijk dat een antwoord op deze doodlopende vraag je niet zal helpen om uit je dip te komen!

De vraag die je jezelf wel moet stellen

Ben je op dit moment even vastgelopen en op zoek bent naar een nieuw doel in je leven, dan is er een veel betere vraag die je kunt stellen:

Wie wil ik zijn?

Het maakt op dit moment namelijk helemaal niet uit wie je precies bent. Je zit niet lekker in je vel, en dat wil je veranderen. Natuurlijk, je kunt tijd te steken in zelf-analyse om te begrijpen hoe het allemaal zo gekomen is… Maar is het niet veel effectiever om je op de toekomst te richten en na te denken over wie je voortaan wél wilt zijn?

Doe mindfulness vandaag

Schrijf in een schrift op wie je graag zou willen zijn, en welke bezigheden bij dat leven passen. Laat je fantasie de vrije loop. Wat zijn de positieve eigenschappen van je nieuwe ik? Is het een open mind? Creativiteit? Of innerlijke balans? Welke bezigheden passen bij deze verbeterde versie van jezelf? Zou je kunst maken? Een restaurantje runnen? Mensen in nood helpen? Met dieren werken? Zoom nu verder in, en beschrijf een dag in je nieuwe leven. Woon je in de stad, aan het strand of in een natuurgebied? Wat doe je in de ochtend, hoe vul je de middag? Hoe zien je avonden eruit? Wat kook je? Welke hobby’s heb je? Met welk soort inspirerende mensen ga je om?

Het vrij fantaseren over je ik-van-de-toekomst geeft je heldere inzichten in wat je echt wilt. Als je goed voor ogen hebt hoe een ideale dag eruit ziet, kun je daarna elke dag een stap zetten om je nieuwe leven te realiseren.

Lees meer tips en praktisch advies in Marisa’s uitgebreide artikel over de vraag wie ben ik?
Of lees Marisa’s boek: Haal Meer Uit Je Dip — Met De Power Van Mindfulness »