Word je dik van antibiotica?

  372

  Je wordt niet alleen dik van teveel eten: ook je microbioom bepaalt je gewicht. Hoe zit dat? In je darm krioelen miljoenen kleine beestjes, de darmbacteriën. Deze darmgasten heten samen je microbioom. Eng idee? Wen er maar aan want je hebt veel en verschillende soorten bacteriën nodig om je lijf gezond te houden.

  Een rijk en divers microbioom betekent enerzijds genoeg darmgasten en anderzijds veel en verschillende soorten darmgasten. Vergelijk het met werknemers in een bedrijf. Je moet genoeg werknemers hebben maar je hebt er niets aan als iedere werknemer dezelfde expertise heeft. Je hebt secretaresses nodig, managers, consultants, techneuten en noem maar op. Dan heb je een gezond bedrijf. Zo is het ook met onze darm: die diversiteit aan specialisaties heb je nodig. Want elke bacterie in onze darm werkt weer net wat anders. In ons microbioom hebben we goede of foute soorten bacteriën. Je wilt liever niet teveel fouterikken maar meer van de goeierikken. Dat is logisch. De gemiddelde westerse volwassene heeft circa 1200 verschillende soorten bacteriën in zijn darmen. Dat lijkt misschien veel, tot je beseft dat de gemiddelde Indiaan in het Amazonegebied ruwweg 1600 soorten heeft. Dat is dus een derde meer dan ons!

  Verstoring in het microbioom

  De diversiteit van ons microbioom heeft zelfs effect op ons gewicht. Wetenschappers konden aan de samenstelling van de darmbacteriën bij baby’s al voorspellen of ze overgewicht zouden krijgen of niet. Onderzoek bij muizen liet zien dat magere muizen overgewicht kregen na een poeptransplantatie met een dosis darmbacteriën van muizen met overgewicht. Darmbacteriën bepaalden dus het gewicht van die muizen, en blijken dus een behoorlijk effect te hebben op de biologie van een gastheer of gastvrouw.

  Boeren weten al jaren dat het toedienen van antibiotica de diversiteit van je microbioom doet afnemen en zorgt dat de dieren van de boerderij (schapen, koeien, kippen enz.) aankomen. Ook muizen worden dikker na toediening van antibiotica. De vraag is: gebeurt dit ook bij onze kinderen? Worden onze kinderen ook dik van antibiotica? Bij een studie met elfduizend Britse kinderen zag men dat kinderen die op zeer jonge leeftijd (jonger dan zes maanden) antibiotica kregen, gemiddeld zwaarder waren dan kinderen die dit niet kregen. Dit verschil in gewicht was op driejarige leeftijd nog steeds merkbaar. Dit demonstreert dat antibioticagebruik met name vroeg in je leven, langdurig de balans in het microbioom verstoort en zorgt voor een grotere kans op overgewicht. Niet alleen van eten wordt je dik dus.

  Jacqui van Kemenade is voedingshuisarts en legt als arts het verband tussen ziek-zijn, genezing en leefstijl.