Zo word je een levenskunstenaar

  554

  We willen allemaal graag een levenskunstenaar zijn. Hoezo? Omdat je dan de kunst van het leven in de vingers hebt. Hoe je onder andere zinvol leeft met de wetenschap dat het eindig is. Dat je levenslust ervaart en gelukkig bent. Met een twinkeling in de ogen en energie voor tien. Maar ook: in je kracht staan en niet bij de pakken neerzitten als het leven tegenzit. Hoe word je zo’n levenskunstenaar?

  Al sinds de oude Grieken wordt er gefilosofeerd over levenskunst, de kunst hoe te leven. Wanneer je je er in verdiept, dan ontdek je dat levenskunst gaat ook over onder andere ontdekken en creëren: weten wie je bent, wat je waarden zijn, je doelen en innerlijke kompas. Maar het gaat ook over je sterke kanten ontwikkelen en blijven groeien en beseffen dat het leven niet beheersbaar en maakbaar is, maar nu en dan zelfs onvoorspelbaar. Het betekent ook ziekte, ongeluk en verdriet ervaren en daarmee kunnen omgaan. Dat alles maakt onderdeel uit van het palet van een levenskunstenaar.

  Hieronder een aantal tips hoe je zeg maar een kunstenaar van je eigen leven wordt en van je leven je meest ultieme kunstwerk maakt.

  Tips om een levenskunstenaar te worden

  1. Ontdek je waarden

  Welke waarden zijn waardevol voor jou als mens? Ofwel: wat zijn de dingen die je wilt nastreven in het leven? In het werk dat je doet, je relaties, de liefde? Is het respect? Eerlijkheid? Authenticiteit? Vrijheid? Ontdek je persoonlijke waarden. Ze helpen je richting geven aan je leven en dragen bij aan levenskunst.

  1. Schrijf een brief aan jezelf vanuit de verre toekomst

  Het kunstwerk van je leven vormgeven kun je ook doen door een brief aan jezelf te schrijven, vanuit de toekomst. Schrijf bijvoorbeeld op hoe jij als 80-jarige straks op je leven wilt kijken: Wat maakt je trots? Vervult je met vreugde? Welke talenten heb je benut? Waar ben je dankbaar voor. Kortom, hoe wens je dat je levenskunstwerk eruitziet als je straks hoogbejaard bent?

  1. Ken jezelf

  Over zelfkennis beschikken, hoort ook bij levenskunst. Want, weet je wie je bent? Wat je kwaliteiten zijn en waar je valkuilen liggen? Wie je energie geeft en wie juist je energie opslurpt? En niet onbelangrijk: waardeer en accepteer je jezelf zoals je bent? Dan ben je in staat bewuste keuzes te maken. Grenzen te stellen en dingen te laten die je niet liggen. Dat frustreert immers alleen maar en gaat ten koste van je levenslust. Hoe goed ken jij jezelf? En leef je er ook naar?

  1. Ontwikkel goede gewoontes

  Goede gewoontes geven richting aan je leven. Houden je op koers en dragen bij aan je goed en fijn voelen. Of het nu gaat om goede eetgewoontes, bewegen, ouderschap, collegialiteit, een goede buur zijn en meer. Ze vergen immers tijd, regelmatige oefening en zelfdiscipline. Welke goede gewoontes dragen bij aan jouw levenskunst? Wil je tijd en energie in te stoppen?

  1. Laat los

  De kunst van het leven heeft ook te maken met niet omkijken in wrok. Het verleden is voorbij en kun je niet veranderen. Relativeer tegenslagen. Geef strubbelingen een plek en laat het vervolgens los. Focus je ook niet op wat straks eventueel allemaal kan gaan komen. De kans is groot dat het leven ongemerkt aan je voorbij gaat. Geef het hier en nu je volle aandacht. Adem rustig in en uit. Relax en geniet nu, van dit moment. Ook mediteren of aan mindfulness doen zijn fijne manieren om je aandacht in het nu te houden.

  1. Achterhaal je allergrootste passie

  Ergens een passie voor hebben, laat je hart sneller kloppen. Het is een doel waarvoor je gaat. Het stemt je positief, geeft je energie, maakt je enthousiast en blij. Telkens weer. En… natuurlijk helpt een doel hebben in je leven ook om je eigen koers te varen, prioriteiten te stellen, bewuste keuzes te maken. Kortom: je passie vinden verrijkt je, maakt je sterker, zelfverzekerder et cetera. Omdat die passie iets is waar je goed in bent. Je leven zin geeft en zorgt voor heel veel levenslust.

  1. Tel je zegeningen

  Ook tevreden zijn met wat je wel hebt, is een kunst die hoort bij het leven. Immers, kijk je steeds maar naar wat er mist? Ontbreekt? Die waslijst met torenhoge wensen van meer, meer en meer willen? Dat maakt het uitermate lastig om levenslust te ervaren. Je bent dan alleen maar bezig wat je allemaal niet hebt, en… inderdaad dat maakt je juist ongelukkig. Kijk naar alles wat je wel hebt: een gezin, eten, werk, vrienden et cetera. Tel die zegeningen en geniet ervan!

  1. Bezin bij tijd en wijle

  Levenskunst is ook de tijd vertragen en je bezinnen. Waar je staat in het leven, wat je van belang vindt, hoe je je voelt et cetera. Als je je agenda continu volpropt met leuke activiteiten, bezigheden en uitjes dan hol je gemakkelijk voorbij aan essentiële levensvragen. Dus, maak tijd om je te bezinnen. Neem een dagje vrij van je werk of laat een feestje aan je voorbij gaan.

  1. Doorbreek je routinematige leven

  Stap geregeld uit je comfortzone en doe ook nieuwe en spannende dingen: neem een andere route naar je werk, eet iets wat je niet kent, bezoek onbekende plaatsen, ontmoet nieuwe mensen, begin een nieuwe hobby of ga met je bucketlist aan de slag. Dat verrijkt je mentaal en emotioneel, bevordert je levenslust en draagt bij aan invulling geven aan het fraaie kunstwerk van je leven.

  Wil je aan de slag met levenskunst? Een leven leiden als een levenskunstenaar? Zinvol en met levenslust? Voorkomen dat het leven achteloos aan je voorbij gaat door de hectiek van alledag. Realiseer je dan dat het gaat om jouw leven. Hoe jij dát kunstwerk in z’n geheel vormgeeft.

  Ontdek je passie in 1 avond. Kijk hier voor de data.