Home Blogs Zorgeloos spelen voor volwassenen? De voordelen en tips!

Zorgeloos spelen voor volwassenen? De voordelen en tips!

0
Zorgeloos spelen voor volwassenen? De voordelen en tips!

Spelen? Ja, dat is niet alleen voor kinderen. Ook volwassen doet het goed. Zo is het onder andere een gezonde manier om stress, burn-out en angsten aan te pakken. Heerlijk toch? Je voelt je vrijer, lichter, vrolijker en gelukkiger. Haal het kind in jezelf naar boven. Waarom spelen ook leuk én gezond is voor volwassenen plus tips hoe je zorgeloos speelt.

Spelen voor volwassen?

Herinner je je nog je tijd als kind? Dagelijks speelde je met je vriendjes buiten. Van in bomen klimmen, ravotten en voetballen tot tig keren van de glijbaan roetsjen, touwtje springen enzovoort. Je maakte plezier. Ging op in het spel. Voelde je vrij en vergat de tijd. En nu… eenmaal volwassen? Neem je het leven eigenlijk best wel serieus. Je doet ‘grote mensen dingen’. Eigenlijk best wel jammer. Echt! Want, zeg nou zelf: hoe heerlijk is het om spontaan de slappe lach te krijgen?

Voordelen spelen volwassenen

Een aantal fijne voordelen van spelen voor volwassen zijn:

  • Spelen maakt je vrolijk. Je laat even de boel de boel en geniet in het hier en nu. Bijkomend voordeel is dat het je nieuwe energie geeft en bijdraagt aan je productiviteit.
  • Ga je als volwassene spelen? En heb je je gêne opzij gezet? Dan voel je je heerlijk vrij en heb je maling aan anderen. Of je nu van een waterglijbaan gaat, trampoline springt, met lego speelt enzovoort.
  • Speel je als volwassene? Dan leer je jezelf opnieuw kennen, omdat je je verdiept in nieuwe dingen. Je ontwikkelt nieuwe interesses en/of hobby’s.
  • Vervolgens is spelen eveneens een mooie manier om andere mensen te leren kennen. Immers, doordat je nieuwe activiteiten ontplooit, kom je met nieuwe mensen in contact.
  • Spelen als volwassenen is ook een gezonde manier om onder andere stress te bestrijden. Eenvoudigweg omdat je je tijdens het spelen afstand neemt van je dagelijkse bezigheden. En speel je? Dan ontspan je en verdwijnen spanningen.

Kortom: spelen als volwassene is helemaal niet kinderachtig. Het is juist superleuk en gezond! Dus sta als volwassene gerust wat minder serieus in het leven en ruim tijd in om te spelen.

Tips om zorgeloos te spelen als volwassene

Er zijn allerlei mogelijkheden om als volwassenen te spelen en meer plezier te hebben in het leven. Vraag je je af hoe je dat aanpakt? Hieronder enkele speeltips voor adults.

1 Vervang wekelijks een uurtje sporten door spelen. Ga eens een keer paintballen, trampoline springen, stoepkrijten of neem een duik in de ballenbak.

2 Doe mee met je kinderen. Ga een potje voetballen, speel samen verstoppertje, ravot in het park, kietel elkaar of glij samen tig keren van die reuze glijbaan.

3 Neem het initiatief en organiseer geregeld gekke en leuke activiteiten. Denk aan een nachtelijke speurtocht of wedstrijdje zandkastelen bouwen. Maak samen plezier, doe gek, vergeet de tijd en voel je op en top.

4 Doe eens mee aan speciale spelevenementen voor volwassenen. Sinds enige tijd worden er geregeld speelbijeenkomsten in Nederland georganiseerd voor mensen vanaf pakweg 20 jaar. Van levend jenga doen, verstoppertje spelen in een woonwinkel en een rollenspel in de gevangenis tot je uitleven op het springkussen of in rubberbootjes door de Amsterdamse grachten dobberen. Grootschalige evenementen waarbij spelen centraal staat zijn tegenwoordig hip. Benieuwd? Google dan eens op ‘spelevenementen voor volwassenen’.

5 Bekijk eens een TEDtalk van de Amerikaan Stuart Brown. Hij is arts, psychiater en klinisch onderzoeker én bovenal een groot voorstander van spelen voor volwassenen. Hij stelt dat niets de hersenen meer stimuleert dan spelen.

Natuurlijk zijn er legio tips te geven hoe als je als volwassenen meer speelt. Probeer het eens. En ga knikkeren, touwtje springen, met lego spelen enzovoort je een stap te ver? Bedenk dan dat spelen een mindset is. Het gaat erom dat je je leven minder serieus neemt en meer plezier maakt. Want, spelen is plezier maken, ontspant en voelt als een bevrijding.

Wil je zelf meer geluk ervaren en/of anderen hier bij helpen?

Als Gelukscoach laat je mensen ontdekken wat geluk voor hen betekent en wat ze kunnen doen om zich gelukkiger te voelen. Je werkt aan het aanspreken/ontwikkelen van de kracht, talenten en (sociale) weerbaarheid van de cliënt. Tijdens de opleiding tot Gelukscoach onderzoek je ook wat jou gelukkig maakt en hoe je jouw persoonlijke geluksbeleving kunt vergroten.