1 op 5 kinderen lijdt aan gehoorverlies

42
Van de kinderen tussen 9 en 11 jaar oud lijdt bijna één op de vijf aan gehoorverlies. Bij een klein deel zal dit mogelijk niet meer over gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC.
 

De onderzoekers namen bij ruim vijfduizend kinderen een gehoortest af. Een klein deel van hen heeft aangeboren gehoorschade. Maar een veel grotere groep heeft de gehoorschade op jonge leeftijd opgelopen. Bij een deel van de kinderen gaat het om tijdelijk slecht horen als gevolg van een verkoudheid of oorontsteking. In totaal zou er bij acht procent van de kinderen sprake zijn van permanent gehoorverlies.
Het Generation R-onderzoek, waarvan deze studie een onderdeel is, volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid. Waar de blijvende gehoorproblemen vandaan komen, is nog niet duidelijk. Wel vonden de onderzoekers een duidelijk verband tussen het hebben van veel oorontstekingen op jonge leeftijd en permanente gehoorschade later.