Alcohol belangrijke risicofactor voor overlijden

233
Alcohol eist wereldwijd jaarlijks 2,8 miljoen levens. Een op de tien sterfgevallen van mensen tussen de 15 en 49 jaar zijn gerelateerd aan alcoholgebruik. Dat schrijven onderzoekers in het medische tijdschrift The Lancet. Ze roepen overheden op zich in te spannen voor het verlagen van alcoholgebruik.
 

Alcohol zorgt voor een verhoogd risico op kanker, verwondingen en infectieziekten. En dat zorgt weer voor een groter vroegtijdig sterfterisico.
Wereldwijd drinkt een op de drie mensen alcohol, dat staat gelijk aan 2,4 miljard mensen. Alcoholgebruik wordt gerangschikt als de op zes na belangrijkste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Voor mensen tussen de 15 en 49 jaar oud was alcohol zelfs de belangrijkste risicofactor.
De nadelige gezondheidsrisico’s wegen niet op tegen de voordelen, melden de onderzoekers. Volgens de onderzoekers is het essentieel dat er een sterk alcoholcontrole beleid wordt doorgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van hogere accijnzen op alcohol of controles op de beschikbaarheid ervan.
Voor dit onderzoek werden gegevens gebruikt uit 694 studies, om te achterhalen hoe vaak alcohol wereldwijd wordt genuttigd. Daarnaast bogen de onderzoekers zich over 592 studies waaronder 28 miljoen mensen om de gezondheidsrisico’s van alcohol tussen 1990 en 2016 in 195 landen in kaart te brengen.