Anticonceptie voor mannen

48
Vanaf april gaan vierhonderd stellen een anticonceptiegel testen die gebruikt wordt door mannen. Dat meldt het US National Institute of Child Health and Human Development. De stellen komen uit de Verenigde Staten, Italië, Chili, Kenia, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Momenteel zijn condooms en sterilisatie de enige vormen van anticonceptie voor mannen.
 

De mannelijke deelnemers moeten gedurende de testperiode dagelijks een halve theelepel van de gel op hun bovenarm en schouder smeren. De gel bestaat uit het hormoon progestageen en een synthetische variant van het hormoon testosteron. Gedurende de onderzoeksperiode wordt bijgehouden hoeveel zaadcellen zich in het sperma van de man bevinden. Wanneer dit aantal onder het miljoen zakt, kan er gestopt worden met andere anticonceptiemiddelen. Vervolgens zal het koppel de gel een jaar lang als enige anticonceptiemiddel gebruiken.
De gel bleek in eerdere onderzoeken erin te slagen om de zaadcelproductie flink tegen te gaan, zonder hierbij het testosterongehalte van de man in te dammen. Ook treden er hierdoor geen bijwerkingen op, zoals een lager libido, acné en gewichtstoename.