Apps voor huidkanker niet geschikt

70
Applicaties die de huis controleren blijken niet geschikt om een betrouwbaar oordeel te stellen. Ze komen in de meerderheid van de beoordelingen tot andere conclusies dan dermatologen die dezelfde huid onderzoeken. Dat blijkt uit onderzoek van het LUMC.
 

Met de apps, waarvoor moet worden betaald, kan een vlek via de telefoon wordt gescand. De app geeft vervolgens aan of een vlek een hoog risico heeft of niet. 67 procent van de plekjes die door de app als ‘rood’ werden bestempeld (hoog risico) en 70 procent van de ‘gele app-rating’ (gemiddeld risico) waren volgens de dermatoloog een gewone moedervlek of een ouderdomswrat. Volgens de onderzoeker geeft de uitslag aan dat weinig waarde kan worden gehecht aan de beoordeling die de apps stellen.
Voor het onderzoek werd 125 bezoekers in vier academische centra – Leiden, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam – gevraagd of ze twee plekken konden aanwijzen die ze nader onderzocht wilden zien. Van die plekken werd een foto gemaakt met een app en daarna werd dezelfde plek beoordeeld door één of twee dermatologen, zonder dat de dermatoloog kennis had van de uitslag van de app.