Cholesterolverlagers te vaak voorgeschreven

469
Artsen hebben nieuwe, duurdere cholesterolverlagers vaker voorgeschreven dan nodig is. VGZ stelde na een controle vast dat zestig procent van de declaratieverklaringen niet aan de voorwaarden voldeed. De duurdere cholesterolverlager kan zorgverzekeraars miljoenen hebben gekost.
 

Het gaat om de medicijnen Repatha en Praluent die sinds vorig jaar door verzekeraars worden vergoed. De NVVC roept cardiologen op om de richtlijnen na te leven.

Vanwege de hoge medicijnprijs worden de cholesterolverlagers slechts aan een beperkte groep toegeschreven. Hoogstens 1 procent van de 2 miljoen cholesterolpatiënten komt in aanmerking voor de nieuwe medicatie. Daarbij geldt als voorwaarde dat een patiënt voorafgaand drie diverse statines heeft geprobeerd en de medicatie wegens de bijwerkingen moest staken.

Daarnaast moeten cardiologen en internisten een verklaring meegeven aan de apotheek. VGZ en Menzis concluderen na een declaratiecontrole dat een grote hoeveelheid aanvragen incorrect is. De cholesterolverlagers kosten jaarlijks duizenden euro’s per patiënt, terwijl statines slechts enkele tientallen euro’s bedraagt.

De beroepsvereniging wil daarnaast kijken naar de mogelijkheid om voorschriften te wijzigen of vereenvoudigen. Menzis meldt dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de oorzaak van het afgeweken medicatiebeleid.