Consumentenbond: kwaliteit vleesvervangers steeds beter

25
Vleesvervangers zijn steeds gezonder en lekkerder. Vegetarische burgers bevatten veelal net zoveel eiwit en ijzer als vlees. Dat stelt De Consumentenbond op basis van een onderzoek naar 36 vegetarische burgers.
 

De bond onderzocht de burgers op eiwit-, ijzer- en zoutgehalte. Vooral de vegetarische burgers op basis van soja-eiwit zijn een volwaardig alternatief voor vlees, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram. Ook met het zoutgehalte gaat het de goede kant op, al klopt de informatie op het etiket niet altijd. Bovendien lijken de structuur en smaak steeds meer op dat van echt vlees, stelde De Consumentenbond. De Consumentenbond berekende van elf vleesvervangers ook de duurzaamheid ten opzichte van vlees. “Het vervangen van gehakt en rundvleesburgers door vegetarisch gehakt en vegaburgers betekent vijf keer minder uitstoot van CO2 èn een factor 5 minder gebruik van land en water.”
Het testpanel van 40 consumenten proefde maaltijden mèt en een variant zonder vlees. Bijna een derde van het panel kon de pasta met mager rundergehakt niet onderscheiden van de vegetarische variant. Ook bij vegetarische hamburgers en nasi met vegetarische kip bleek het verschil lastig te proeven. Zo’n 30 procent van de proevers vond de nasi met vegetarische kipstukjes zelfs lekkerder dan die met echte kip.