Driekwart van Nederlanders kan niet reanimeren

166
Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt. Er is te weinig kennis over reanimatie, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis en zorgverzekeraar CZ.
 

Het percentage Nederlanders dat te weinig kennis heeft over reanimatie is de afgelopen twee jaar niet gedaald, maar een groot deel van de Nederlanders weet nog steeds niet hoe ze moeten handelen. Wel hebben iets meer mensen kennis van de automatische externe defibrilator (AED), twee jaar geleden had 76 procent hier kennis van, nu is dat gegroeid naar 80 procent van de Nederlanders. Een punt van kritiek is wel dat slechts een kwart ook daadwerkelijk weet hoe de AED werkt.

Het Rode Kruis noemt het gebrek aan kennis ernstig. ‘Het is van levensbelang dat Nederlanders massaal leren reanimeren en de AED leren te bedienen’, zegt directeur Gijs de Vries. ‘Als binnen zes minuten wordt gestart met de reanimatie en de AED wordt gebruikt, dan stijgt de overlevingskans van een slachtoffer aanzienlijk. We roepen dan ook iedereen op een reanimatiecursus te doen.’