Eiwitten uit vlees naast suiker oorzaak obesitas

503
Vleesconsumptie draagt evenveel bij aan het aantal mensen met obesitas als suiker. Onderzoek van de Universiteit van Adelaide, Australië, vond dat niet de vetten, maar de eiwitten uit vlees bijdragen aan het aantal gevallen van obesitas.

Obesitas wordt veroorzaakt door meer calorieën te consumeren dan calorieën te verbranden. Om obesitas te verminderen, wordt het advies gegeven om energie-inname uit vetten en suikers te verlagen. Nu blijken eiwitten uit vlees ook bij te dragen aan het aantal gevallen van obesitas.

Voor het onderzoek werden het aantal gevallen van obesitas in 170 landen geanalyseerd. De verkrijgbaarheid van suiker verklaarde 13 procent van het aantal mensen met obesitas. Daarnaast verklaarde de verkrijgbaarheid van vlees nog eens 13 procent van die gevallen. Daarmee levert vleesconsumptie dus een evengrote bijdrage aan obesitas als suiker.

Vetten en koolhydraten leveren al genoeg energie om in de dagelijkse behoefte te voorzien. Omdat eiwit uit vlees pas na vetten en koolhydraten verteerd wordt, maakt dat de energie die het levert overbodig. Het overschot wordt in het lichaam omgezet en opgeslagen als vet.

Het onderzoek laat zien dat het goed zou zijn om naast minder suiker, ook minder vlees te eten en zo obesitas te voorkomen.