Emotionele gebeurtenissen anders opgeslagen

24
Opgeslagen herinneringen verliezen na verloop van tijd scherpte en detail. Bij emotionele herinneringen is dat niet of nauwelijks het geval. In onderzoek bij ratten ontdekten onderzoekers van het Radboudumc dat dit komt doordat die herinneringen op een andere manier worden opgeslagen.
 

Dat alledaagse herinneringen slijten na verloop van tijd, heeft te maken met het ‘verplaatsen’ van de herinnering naar het langetermijngeheugen. Daarbij wordt de rol van de hippocampus kleiner en de rol van de hersenschors juist groter. Door die reorganisatie van het neurale netwerk verliest zo’n alledaagse herinnering in het nieuwe ‘geheugenspoor’ haar scherpte en details. Bij emotionele herinneringen is dit niet of veel minder vaak het geval, die doorlopen een ander neurologisch traject.
Emotionele gebeurtenissen worden sterker en levendiger opgeslagen. De reden: de zogenaamde noradrenerge activatie van de amygdala. De amygdala is een gebied in de hersenen dat verschillende zintuiglijke informatie combineert en aan emoties koppelt. Noradrenaline is een neurotransmitter, een stofje in de hersenen dat de hersenactiviteit opjaagt. De ‘opgejaagde’ amygdala schakelt op zijn beurt de hippocampus in, een gebied in de hersenen dat essentieel is voor de aanmaak en opslag van gebeurtenissen.