Granaatappelsap beperkt schade hartaanval

501
Een granaatappelsap kan helpen om schade na een hartaanval te voorkomen. Bij een hartaanval schiet de bloedtoevoer naar het hart ernstig tekort. Herstel is mogelijk, alleen ontstaat er ook vaak extra schade na het infarct. Dit is de zogenaamde reperfusieschade: weefsel dat tijdelijk geen bloed krijgt, loopt extra schade op nadat de bloedstroom weer op gang komt.
 

Dit verschijnsel ontstaat doordat de energiecentrales in de cellen beschadigd zijn. Deze reperfusieschade ontstaat doordat zuurstofrijk bloed zuurstofarm (hart)weefsel ingaat en dit leidt tot een verhoogde productie aan schadelijke vrije radicalen. Granaatappelsap kan de schade bepreken. De antioxidanten in granaatappelsap kunnen die vrije radicaalvorming na reperfusie wegvangen.
In een studie naar de beschermende werking van granaatappelsap dronken patiënten met instabiele angina pectoris of patiënten met een hartaanval gedurende hun ziekenhuisopname iedere dag 200 ml granaatappelsap. De bloeddruk, het hartritme alsook de duur, intensiteit en frequentie van de pijn op de borst werden bijgehouden. Aan het einde van het ziekenhuisverblijf had de groep patiënten die granaatappelsap had gedronken minder reperfusieschade, ten opzichte van de groep patiënten die geen sap hadden gekregen.