Helft Nederlandse vrouwen krijgt ongeneeslijke hersenziekte

385
De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen die nu van middelbare leeftijd zijn, krijgt ooit een beroerte, dementie of parkinson. Dat concludeert Erasmus MC in Rotterdam in een onderzoek.
 

Dementie, beroerte en parkinson behoren tot de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en sterfte, blijkt uit de onderzoeksresultaten. Tussen 1990 en 2016 volgden de onderzoekers ruim 12.000 personen, die aan het begin van de studie allen jonger waren dan 45 jaar. 48 procent van de vrouwen en 36 procent van de mannen in het onderzoek ontwikkelden in de loop der jaren een van de drie aandoeningen. Dementie komt onder vrouwen het meeste voor. Die hebben op hun 45ste een kans van 1 op 4 om de ziekte te ontwikkelen. Bij mannen is dat een kans van ongeveer 1 op 7. Hoewel er weinig te doen is aan ziekten als Parkinson en dementie, sleept het leefpatroon van mensen wel een rol. Wie gezond eet, geen overgewicht heeft, genoeg beweegt, niet rookt en matig drinkt, heeft minder kans om een van de ziektes te krijgen, blijkt uit het onderzoek.
Aan het onderzoek deden meer dan 12 duizend mensen mee over een periode van ruim 25 jaar. Volgens de onderzoekers zijn hersenziektes nog steeds niet goed te voorkomen of te behandelen.