Keuzehulp helpt transmannen

57
Transmannen kunnen vanaf nu gebruikmaken van een online keuzehulp. Die zet de mogelijke genitale operaties op een rij, geeft argumenten voor en tegen en een begrijpelijke uitleg. Het helpt de patiënt en arts in hun gesprek over wat de beste keuze is. De afdeling plastische chirurgie van VUmc heeft samen met transmannen en artsen de online keuzehulp gemaakt.
 

Transmannen die hun traject bij het genderteam hebben doorlopen, komen in aanmerking voor genitale operaties. Het gaat dan om het wel of niet verwijderen van borsten, eierstokken, baarmoeder en/of vagina. Ook gaat het erom of en wat voor een penis de transman wil. De keuzehulp helpt bij het geven van informatie in begrijpelijke taal.. Het is géén instrument waaruit een beslissing volgt: de transitie van vrouw naar man is een zorgvuldig traject, vooral ook omdat een operatie vaak onomkeerbaar is. De online keuzehulp staat op de website van VUmc. Binnenkort is er ook een keuzehulp beschikbaar over vruchtbaarheidsbehoud voor transmannen.
Uit wetenschappelijk onderzoek van onder meer het Radboudumc en VUmc naar keuzehulpen over prostaatkanker, blijkt dat deze voorzien in een behoefte. De gebruikers wisten goed dat er meerdere opties waren, voelden zich beter geïnformeerd en zeiden een betere beslissing te kunnen nemen, aldus het onderzoek.