Kind van sensitieve ouders krijgt grotere hersenen

245
Kinderen van ‘sensitieve’ ouders bouwen een betere relatie op, zijn cognitief vaardiger en… hebben een groter hersenvolume. Dat laatste blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden.

Sensitiviteit is de mate waarin een ouder in staat is om de signalen of behoefte van een kind op te merken en te begrijpen en hier correct en tijdig op te reageren. Hogere gevoeligheid van de ouders voor de signalen van het kind, blijkt gerelateerd aan grotere totale hersenvolumes. Deze uitkomst kan een verklaring zijn voor de positieve uitkomsten die zijn gevonden bij deze kinderen. Deze voordelen hebben zowel kinderen van sensitieve moeders als vaders.
Er werden 191 gezinnen onderzocht uit Generation R. Dit onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam. Van beide ouders werd in de periode tussen het eerste en vierde levensjaar van het kind de sensitiviteit herhaaldelijk geobserveerd in spelsituaties. Op de leeftijd van acht jaar werden de hersenen van het kind door middel van een MRI scan onderzocht.