Lang leven is soms erfelijk

453
Een lang leven is erfelijk, maar dat geldt vooral voor mensen uit families waarvan meerdere familieleden behoren tot de top tien procent ‘overlevers’ van hun generatie. In de genen van deze families ligt waarschijnlijk de sleutel tot een lang leven. Maar wat die sleutel is, dat is nog niet bekend.
 

Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum samen met Amerikaanse en Nijmeegse collega’s in Nature Communications. De onderzoekers stellen dat hoe meer langlevende verwanten je hebt, hoe lager je sterftekansen is op elk moment in het leven. Als iemand bijvoorbeeld twee ‘top-overlevende’ ouders heeft, heeft die persoon een 31 procent lagere sterftekans dan iemand van dezelfde leeftijd zonder ouders met dit soort lang-leven-genen.
Zelfs als de ouders zelf niet extreem oud zijn geworden, maar hun ooms en tantes waren wel top-overlevers, dan zijn de sterftekansen verlaagd. In langlevende families kunnen ouders de genen voor een lang leven dus doorgeven aan hun kinderen, ook al worden ze zelf door externe factoren niet oud.