Leukemie beter te voorspellen

36
Het verloop en de ernst van acute myeloïde leukemie kan beter worden voorspeld. Dat ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Hierdoor kunnen patiënten een behandeling krijgen die meer op hen persoonlijk is toegespitst.
 

Acute Myeloïde Leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker en is de meest voorkomende vorm van acute leukemie bij volwassenen. Bij acute leukemie ontstaan mutaties in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Een patiënt met AML kan zeer verschillende mutaties hebben. Die veranderingen moeten voor het vaststellen van het ziektebeeld worden opgespoord met zogenoemde DNA-sequencing. Tot nu toe kostte dat erg veel tijd, maar door de nieuwe onderzoeksresultaten kan dit veel sneller worden gedaan door middel van Next Generation Sequencing (NGS).
De onderzoekers hebben in een groep patiënten met AML gekeken welke mutaties nog aanwezig bleven, nadat ze een hoge dosis chemotherapie hadden gekregen. Ook werd er gekeken welke mutaties daarvan zorgen voor terugkeer van de leukemie. Zo kan in een vroeg stadium de patiënten worden herkend die onvoldoende baat hebben gehad van de chemo. Dit is van direct belang voor de klinische praktijk om de behandeling te kunnen bijsturen, ruimschoots voordat de leukemie de kop weer opsteekt.