Maak goed eten goedkoper

179
Door prijzen op gezonde producten te verlagen en ongezonde producten juist duurder te maken, kan er veel gezondheidswinst worden behaald. Er zouden duizenden minder mensen overlijden aan beroertes, diabetes en hartaandoeningen, becijferde onderzoekers bij Tufts University (VS).
 

De onderzoekers beredeneerden wat het effect zou zijn als fruit, groenten, volle granen en noten en zaden goedkoper zouden worden en er tegelijkertijd belasting zou worden geheven op frisdranken en (bewerkt en onbewerkt) rood vlees.
Een prijsverandering van 10 procent zou resulteren in 23.174 minder mensen die overlijden. De invloed zou het grootst zijn op hersenbloedingen en -infarcten, gevolgd door diabetes en coronaire hartziekten. Een prijsverlaging van 30 procent zou leiden tot 63.000 minder doden.
Prijsverschillen voor fruit, groente en frisdranken hebben het grootste effect, liet onderzoeker José Peñalvo van de Friedman School of Nutrition Science and Policy weten. De cijfers hebben betrekking tot de situatie in de VS.