Mannen met migraine meer vrouwelijke hormonen

74
Mannen met migraine hebben een hoger niveau van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in hun bloed. Dit in vergelijking met mannen die geen last hebben van de zware hoofdpijnaanvallen. Ook is het mannelijke hormoon testosteron minder actief, blijkt uit onderzoek van het LUMC en Erasmus MC in Rotterdam.
 

Het is voor het eerst dat wetenschappers aanwijzingen vinden dat geslachtshormonen een rol spelen bij mannen met migraine. Van vrouwen met migraine was al bekend dat de frequentie, duur en ernst van migraineaanvallen samenhangt met natuurlijke schommelingen in oestrogeenconcentraties. De onderzoekers hopen dat hiermee nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen worden ontwikkeld.
Voor het onderzoek werden concentraties oestrogeen en testosteron gemeten van 17 mannen met migraine en 22 mannen zonder migraine. Hieruit blijkt dat mannen met migraine een permanent verhoogd oestrogeenniveau hebben. De hoeveelheid testosteron is bij hen hetzelfde als bij mannen zonder migraine. Het hormoon blijkt echter wel minder actief. Daardoor hebben mannen met migraine volgens de onderzoekers onder andere minder baardgroei.