Muziekkusseninterventie biedt houvast voor ouderen met dementie

93
De Muziekkusseninterventie is erkend als ‘onderbouwd’. De interventie heeft als doel de nachtelijke onrust te verminderen bij oudere mensen met dementie op psychogeriatrische verpleegafdelingen. De interventie is ontwikkeld door muziektherapeute Annemieke De Raven-De Vries.
 

De Muziekkusseninterventie speelt in op de emotionele factoren die een rol spelen bij het ontstaan van nachtelijke onrust, zoals behoefte aan geborgenheid of het ervaren van spanning. Het kussen maakt gebruik van (non-)cognitieve restvermogens van mensen met dementie. Tot in een laat stadium van hun ziekte kunnen zij muziek herkennen. De muziek heeft rustgevende kenmerken en wordt afgestemd op de voorkeur van de oudere. Dit zorgt voor een positieve beleving. Tijdens de Muziekkusseninterventie luistert de cliënt bij het inslapen tot drie kwartier naar muziek via een muziekkussen.
Nachtelijke onrust komt veel voor bij oudere mensen met dementie. De onrust kan zowel bij het naar bed gaan als later in de nacht optreden en heeft verschillende oorzaken, zoals cognitieve problemen, emotionele factoren, geluid van zorgmedewerkers of een slechte slaaphygiëne.