Nieuwe hartklep voortaan via de lies

121
Patiënten hoeven geen openhartoperatie meer te ondergaan: via de lies en een bloedvat kan de hartklep in het hart worden gezet. Dat melden hartchirurgen.
 

De nieuwe ingreep is veel minder zwaar, waardoor patiënten niet langer op de intensive care hoeven te verblijven. Dit maakt het ook makkelijker om mensen die er erg slecht aan toe zijn, te helpen. De nieuwe methode is niet voor iedereen geschikt: voor sommige patiënten blijft de openhartoperatie de beste oplossing. Mensen die in Nederland een nieuwe hartklep krijgen, kunnen sowieso met steeds beter resultaat worden geholpen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Hart Registratie (NHR). Zowel bij de operatieve behandeling als bij de nieuwe techniek zijn de resultaten sterk verbeterd.
Aortaklepvernauwing is één van de meest voorkomende hartaandoeningen in Nederland. De gemiddelde leeftijd van mensen die een nieuwe aortaklep krijgen, is toegenomen van 72 jaar in 2013 naar 75 jaar in 2017. Het aantal mensen dat een nieuwe klep krijgt is gestegen: van nog geen 2.700 in 2013 naar zo’n 3.700 in 2017.