Nitraatrijke groenten verlagen bloeddruk

388
Nitraatrijke groenten, vooral groene bladgroenten, hebben een gunstig effect op de bloeddruk. Dat publiceren onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het tijdschrift Journal of Nutrition. Nitraatzout, opgelost in water, bleek dit effect niet te hebben.

Het drinken van nitraatrijk rode bietensap is een nieuwe trend onder met name sporters. Dit zou namelijk zorgen voor betere (duur)prestaties. Het lichaam neemt alle nitraat uit de voeding op, waarna het wordt omgezet in nitriet. Nitriet kan vervolgens weer worden omgezet in stikstofmonoxide (NO). Dit stofje zorgt voor verwijding van de bloedvaten, waardoor er meer zuurstof naar de spieren kan en prestaties dus verbeteren. De onderzoekers in Maastricht bekeken of ook andere nitraatrijke groenten en nitraatzout dit effect geven.

In het onderzoek kregen gezonde vrijwilligers sapjes van respectievelijk spinazie, rucola en rode bieten voorgezet. Daarnaast kregen zij een drankje met nitraatzout opgelost in water. Bij alle vier de drankjes steeg het nitraat- en nitrietgehalte in het bloed. Maar enkel bij de groenten ging de bloeddruk ook omlaag, het opgeloste nitraatzout had nagenoeg geen effect.

Dat groenten wel en nitraatzout niet de bloeddruk verlagen komt waarschijnlijk de vitamines, vezels en andere stoffen die ook in groenten zitten. Wanneer je dus je bloeddruk wilt verlagen, is het misschien niet nodig om een voedingssupplement te nemen maar hoef je alleen meer groenten te eten.