Onaangename emoties vergroten geluk

27
Mensen lijken gelukkiger te zijn als zij emoties kunnen voelen die ze verlangen. Ook als het om onaangename emoties als woede of haat gaat. Dat stellen onderzoekers van The Hebrew University of Jerusalem.
 

Geluk gaat over ervaringen die zinvol en waardevol zijn, inclusief het ervaren van emoties waarvan je denkt dat ze de juiste zijn. Het bleek dat de deelnemers vooral geluk ervaarden wanneer de emoties die ze hadden overeenkwamen met de emoties die ze wilden voelen. Daarbij zei 11 procent graag minder emoties als liefde en empathie te willen voelen dan ze ervaarden in het dagelijks leven en 10 procent zei graag meer onplezierige emoties te willen voelen als woede of haat. Denk bijvoorbeeld aan iemand die leest over kindermisbruik en daar graag meer woede bij zou voelen.
Voor het onderzoek werden 2.324 studenten ondervraagd van universiteiten in onder meer de Verenigde Staten, Brazilië, Israël en Duitsland. Deelnemers werd gevraagd welke emoties ze wilden voelen en voelden. Dit werd vervolgens vergeleken met hoe ze hun algehele geluk waardeerden.