Onderzoek naar effect verkeerslawaai op kinderen

144
Wat is de invloed van verkeerslawaai op de ontwikkeling van kinderen? Dat gaat Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoeken. De aanleiding is een recent Duits onderzoek waarbij vijfjarigen die in een omgeving wonen met veel verkeersgeluid tot drie maanden kunnen achterlopen in hun ontwikkeling.
 

De Universiteit van Wuppertal, Duitsland, concludeerde op basis van onderzoek dat vijfjarigen door verkeersgeluid minder goed slapen en zich minder goed ontwikkelen. Een belangrijke reden voor het RIVM om ook in Nederland de effecten te onderzoeken. Door een test die alle Duitse kleuters krijgen voordat ze aan de basisschool beginnen, wisten de onderzoekers dat de ontwikkelingsachterstand meetbaar was op meerdere fronten. Die had bijvoorbeeld betrekking op de motoriek, taal en rekenen.

Het onderzoek van het RIVM is een grootschalig onderzoek onder duizenden kinderen. Ze worden gevolgd vanaf de zwangerschap tot volwassen leeftijd, zodat de langetermijneffecten kunnen worden gemeten.