Ontdek glaucoom zo snel mogelijk

154
Er zijn in Nederland veel mensen met de oogziekte glaucoom zonder dat ze het merken, het Oogfonds schat dat dit 100.000 mensen zijn. Glaucoom is een sluipende oogziekte; omdat het lastig is om te herkennen in een vroeg stadium. Om erachter te komen of er sprake is van deze oogziekte, ontwikkelde het Oogfonds een glaucoomtest.

Glaucoom is een sluipende oogziekte die ervoor zorgt dat de oogzenuwvezels verloren gaan. Hierdoor ontstaan blinde vlekken en wordt het zicht steeds minder.
Het aangrijpende van deze ziekte is dat het onomkeerbaar is. Daarom is het zo belangrijk dat het zo snel mogelijk ontdekt en behandeld wordt. Het is alleen lastig om het te herkennen in een vroeg stadium. Het zicht verdwijnt aan de randen van het gezichtsveld, maar de hersenen vullen de ontbrekende informatie zelf aan. Daarnaast geeft glaucoom ook geen pijn en lange tijd geen klachten, volgens Edith Mulder, directeur van het Oogfonds. Om het toch zo vroeg mogelijk te signaleren, is de glaucoomtest ontwikkeld. De test is te doen op glaucoomtest.nl. Hier kan iedereen zijn gezichtsveld checken en kijken of er mogelijk een risico is op glaucoom.