Record: ruim twee miljoen mensen last van rug of nek

126
Zeker twee miljoen mensen in Nederland hebben last van rugpijn of nekpijn. Vorig jaar waren er ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend, laten cijfers van het RIVM zien. Nooit eerder werd de grens van twee miljoen doorbroken.
 

In 2017 waren er 80.000 meer mensen met nek- en rugklachten bekend bij de huisartsen dan het jaar ervoor. Dat komt dat neer op ruim 1500 nieuwe gevallen per week. Mogelijk ligt het daadwerkelijke aantal nog hoger, meldt het RIVM. Een deel van de patiënten gaat namelijk rechtstreeks naar de fysiotherapeut of oefentherapeut en wordt niet altijd gezien door de huisarts.
De mannen die zich melden bij de huisarts hebben als meest voorkomende klacht lage rugpijn zonder uitstraling. Bij vrouwen komen rugklachten in het algemeen het meest voor. Als gekeken wordt naar specifieke rugklachten hebben mensen het vaakst last van een hernia. Het aantal klachten neemt toe met het ouder worden. Mensen van 85 jaar of ouder hebben er relatief het meest last van.
Bij het ontstaan van rugklachten spelen onder andere leeftijd, lichamelijke fitheid en de kracht van rug- en buikspieren een rol. Bij het ontstaan van nekklachten is beeldschermwerk een risicofactor.