RIVM: afname vaccinaties baarmoederhalskanker

89
Minder meisjes laten zich vaccineren tegen baarmoederhalskanker (HPV). Daardoor worden jaarlijks tientallen minder gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen, schrijft het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoek.
 

Voor het tweede jaar op een rij is het aantal vaccinaties voor HPV afgenomen, van 53,4 naar 45,4 procent. Ondervraagden stellen dat zorgen over mogelijke bijwerkingen van het vaccin de belangrijkste redenen zijn om zich niet te vaccineren of daarover te twijfelen. Deze zorgen worden echter niet gestaafd door onderzoek, stelt het RIVM. Uit alle gegevens die zijn verzameld sinds het vaccin verkrijgbaar is, blijkt dat het vaccin veilig is. Inenten kan 77 doden per jaar schelen, meldt het Instituut. Ook het aantal vaccinaties onder peuters loopt terug. Het gaat om ziektes zoals mazelen, polio, tetanus en kinkhoest.
Vier jaar geleden zakte Nederland voor het eerst onder de grens waarbij 95 procent van de kinderen is gevaccineerd. Deze grens is volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) nodig om groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Maar ook voor andere ziektes geldt een ondergrens. De vaccinatiepercentages in de EU zijn ontoereikend voor adequate bescherming.