Seizoen dat je kind is verwekt, relatie met complicaties

369
Het geslacht en het seizoen waarin het kind is verwekt, houdt verband met het aantal complicaties dat optreedt tijdens de zwangerschap van een eerste kind. Dat zegt onderzoeker Petra Verburg (UMCG).
 

Zwanger zijn van een jongen vergroot de kans op complicaties zoals vroeggeboorte zwangerschapsdiabetes. Vrouwen die zwanger zijn van een meisje hebben juist weer meer kans op vroeggeboorte door hoge bloeddruk. Ook seizoenen blijken invloed te hebben op complicaties: bij conceptie in de wintermaanden trad vaker zwangerschapsdiabetes op, in de zomer juist het minst vaak. Hoge bloeddruk komt vooral voor bij conceptie in de lente en juist weinig bij concepties in de herfst.
Dit blijkt uit onderzoek van Petra Verbrug. Zij deed haar onderzoek bij zwangere vrouwen in Zuid-Australië. Bij een kwart van de vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind, treden complicaties op, zoals vroeggeboorte, groeivertraging bij de baby, zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk. Hoe dat precies ontstaat, is onbekend. Des te opmerkelijker is het dat ook seizoenen en geslacht invloed hebben.