Slakkenslijm voor het eerst gebruikt bij operatie

90
Het slijm van slakken is onlangs voor het eerst gebruikt bij een operatie. Uit het experiment blijkt dat het slijm als lijm werkt bij natte oppervlakken. Een team van de Harvard universiteit heeft het middel inmiddels met succes gebruikt om een gat in een varkenshart te vullen.
 

De ‘lijm’ is volgens de onderzoekers erg sterk, flexibel en blijft goed plakken. Het slijm wat is gebruikt is afkomstig van de naaktslak. Het beestje laat een plakkerige substantie achter om zich te weren tegen vijanden. Het slijm zelf heeft al een plakkende functie, maar het schokdempende effect van de substantie zorgt ervoor dat het middel goed lijmt. De lijm zou niet giftig zijn en bovendien drie keer zo sterk als andere medische lijm. Erg nuttig bij hart- of longweefsel, aldus de onderzoekers.
De lijm zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden ter opvulling van de huid of worden geïnjecteerd in wonden die zich dieper in het lichaam bevinden. Het slakkenslijm is na een half uur inwerken even sterk als kraakbeen. Volgens de onderzoekers heeft het middel potentie ‘om de gezondheidszorg te verbeteren en zelfs levens te redden’.