Sneller en beter tumoren ontdekken

393
Drie Nederlandse ziekenhuizen maken gebruik van een nieuwe methode waarbij er een fluorescerende stof wordt gebruikt om tumoren bij patiënten te ontdekken. Hierdoor zijn de plekken beter zichtbaar en verwijderbaar.
 

Het gaat om het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC in Rotterdam die samenwerken met het Centre for Human Drug Research (CHDR).
De nieuwe techniek is inmiddels toegepast op bijna tachtig mensen met eierstok- en endeldarmkanker. Voorheen werden plekken met het blote oog en op gevoel met de hand beoordeeld, in combinatie met gegevens van een MRI-scan. Bij de nieuwe techniek zorgt de stof in het lichaam ervoor dat zelfs de kleinste tumoren oplichten. Ook zorgt de methode ervoor dat plekken waarvan eerder vermoed zou worden dat het tumoren zijn, onschuldig blijken. Uitgebreider onderzoek onder zo’n tweehonderd patiënten moet aantonen hoe succesvol het is. KWF Kankerbestrijding heeft daarvoor een miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld.