Tieners vaakst slachtoffer van aidsepidemie

75
Tieners vormen wereldwijd de meest verontrustende groep slachtoffers van de aidsepidemie. Elk uur raken dertig jongeren van vijftien tot achttien jaar besmet met hiv. Twee derde van hen zijn meisjes, staat in een nieuw rapport van UNICEF.
 

UNICEF spreekt van een gezondheidscrisis door onder meer armoede en een gebrek aan keuzevrijheid. In de meeste landen hebben vrouwen en meisjes geen toegang tot voorlichting of hiv-testen en aidsremmers. Ook ontbreekt het vaak aan de macht nee te zeggen tegen onveilige seks. Hiv gedijt onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.’
De cijfers zijn verontrustend. In 2017 stierven 130.000 kinderen en jongeren tot negentien jaar aan aids, terwijl er 430.000 geïnfecteerd raakten met het virus. Bovendien slaagt de wereld er niet of onvoldoende in hen te bereiken waardoor de progressie die de voorbije twee decennia is geboekt stagneert. Onderwijs, economische weerbaarheid en emancipatie zijn sleutelwoorden in de verbetering van hun situatie.
In Nederland leven volgens het Aidsfonds naar schatting 22.900 mensen met hiv, van wie er 2.600 niet weten dat ze hiv hebben.