Zwangere vrouwen mijden zorg en onderzoek wegens kosten

123
Van de zwangere vrouwen kiest zeventien procent vanwege de kosten niet voor diensten zoals NIPT, kraamzorg of geboortehuis. Dit blijkt uit onderzoek van platform Why’s voor aanstaande en jonge ouders in opdracht van Independer.
 

Echoscopische onderzoeken die tijdens de zwangerschap plaatsvinden, worden vergoed vanuit de basisverzekering zolang ze door de verloskundige als ‘nodig’ worden beoordeeld. Bij de meerderheid van de vrouwen (52 procent) is dit echter niet bekend.
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel vrouwen niet goed op de hoogte zijn van de kosten die bij een zwangerschap aan de orde kunnen komen. Zo weet ruim zeventien procent van de vrouwen niet dat ze zelf moeten bijbetalen als ze zonder medische indicatie bevallen in het ziekenhuis.
Ook over de eigen bijdrage heerst onduidelijkheid. 19,5 procent van de respondenten weet niet dat er een eigen bijdrage betaald moet worden voor kraamzorg.
Van de onderzochte vrouwen wist bijna een kwart (24 procent) niet dat ze daar een eigen bijdrage van 4,40 euro per uur voor betaalt. Met gemiddeld 49 uur kraamzorg komt dat neer op een onverwachte rekening van 215,60 euro.