Allergie

Een allergie is op zich geen ziekte, maar een overreactie van het immuunsysteem. De stof die de allergie veroorzaakt heet het ‘allergeen’. De aanleg om een allergie te ontwikkelen is erfelijk en een allergie kan op elke leeftijd ontstaan.

Algemeen | Klachten bij een allergie | Behandeling | Oorzaken van allergische klachten | Tips & vragen

Algemeen

Reactie van immuunsysteem

Elke dag komt ons lichaam in contact met allerlei stoffen. Sommige stoffen lokken een reactie uit van ons immuunsysteem. De stof die deze reactie uitlokt is een allergeen. Allergenen zijn in principe onschadelijk. Voorbeelden van allergenen zijn: voedsel als chocola of pinda’s, (huis)dieren, huisstof, stuifmeel, parfum, metalen als nikkel of insectenbeten. Als de reactie onmiddellijk optreedt, is de relatie snel gelegd. Soms is de bron moeilijker te vinden, bijvoorbeeld als de reactie pas na 24 of 48 uur komt. Een allergie wordt opgebouwd; soms ontwikkelen mensen pas na jaren een allergie. Het afweersysteem heeft na heel veel contact dan steeds meer een overgevoeligheid voor deze stof ontwikkeld.

Voedselallergie en voedselintolerantie

De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelk-, kippeneiwit-, pinda- of notenallergie. Bij elk van deze allergieën maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen de eiwitten in het voedingsproduct. Een voedselallergie is iets anders dan een voedselintolerantie. Bij een intolerantie zijn de darmen letterlijk ‘intolerant’ en verdragen ze bepaald voedsel niet. Om die reden kan een voedselintolerantie verschillende lichamelijke gevolgen hebben.

Contactallergie

We kunnen ook allergisch reageren op stoffen die we aanraken. Veel mensen zijn allergisch voor nikkel en krijgen klachten als ze oorbellen, horloges of kleding met nikkel erin dragen. Andere veelvoorkomende contactallergenen zijn: colofonium (bepaald soort lijm), chroom, bestanddelen in haarverf en latex.

Klachten bij een allergie

De klachten bij verschillende allergiën kunnen variëren in ernst. Het merendeel van de klachten wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem histamine vrijgeeft. Deze stof zorgt ervoor dat het allergeen het lichaam niet verder binnendringt en uit het lichaam verwijderd wordt.

Milde klachten bij allergie

 • Verstopte neus of loopneus
 • Jeuk aan de neus
 • Niezen en/of hoesten
 • Jeukende en tranende ogen
 • Rode huiduitslag (bijv. netelroos) door verwijding van de bloedvaten van de huid

Daarnaast kunnen ernstigere klachten voorkomen, zoals:

 • Astma-aanvallen
 • Vochtophopingen in de huid en slijmvliezen
 • Anafylactische shock

Anafylactische shock

Bij een anafylactische shock reageert het hele lichaam op het allergeen. De luchtwegen en bloedvaten trekken samen, waardoor je bijna geen adem krijgt en je bloeddruk heel snel daalt. De keel en het gezicht zwellen op en je kunt in een shocktoestand terechtkomen. Als een anafylactische shock niet meteen behandeld wordt, kan het binnen een paar minuten tot de dood leiden. Deze reactie op allergenen komt gelukkig heel zelden voor.

Behandeling

Zelf doen tegen een allergie

 • Zorg voor een goede weerstand door gevarieerde voeding en voldoende rust en ontspanning.
 • ?Let op een schone woonomgeving.
 • Probeer te achterhalen waar de allergische reactie vandaan komt en vermijd het allergeen zo veel mogelijk.

Bij een onbekend allergeen, kan een allergiedagboek uitkomst bieden. Noteer wanneer een allergische reactie optreedt. Na een tijdje blijkt dan wellicht welke stof steeds voorkomt en de oorzaak kan zijn. Als dit een voedingsmiddel is, kan het helpen om dit voedingsmiddel weg te laten. Het is echter niet altijd makkelijk om voedsel waar je allergisch op reageert te vermijden. Bij een allergie voor melk, pinda, noten of ei zijn ook de producten waarin deze zijn verwerkt taboe. Een diëtist kan dan helpen.

Klachten verzachten

Er zijn verschillende manieren om klachten te verminderen of te verzachten.

 • Antihistaminica gaan de werking van histamine tegen en verminderen zo de klachten.
 • Stomen helpt bij een verstopte neus.
 • Oogdruppels en neussprays helpen bij geïrriteerde ogen en neusslijmvliezen.
 • Roken verergert de klachten; probeer ook rokerige ruimtes te vermijden.

Immunotherapie

Bij immunotherapie wordt het allergeen langdurig toegediend om de allergie af te laten nemen en soms zelfs te laten verdwijnen. Door het allergeen verdund toe te dienen, kan het lichaam er langzaam aan wennen en reageert het er niet meer zo heftig op. Deze gewenning kan tot wel tienjaar na het volgen van de therapie aanhouden.

Oorzaken van allergische klachten

De belangrijkste oorzaak voor allergische klachten is contact met het allergeen. Een verminderde weerstand door ziekte, een infectie (bijvoorbeeld, een candida-infectie), slechte voeding of roken kan er ook voor zorgen dat het lichaam eerder of feller reageert op een allergeen. Ook combinaties kunnen een rol spelen. Iemand kan bijvoorbeeld wel tegen aardbeien en chocolade, maar van een ijscoupe met aardbeien en chocolade wordt hij ziek.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond