Allergische huid

Een allergie is iets raadselachtigs; het kan zomaar in alle hevigheid ontstaan. En waardoor? Soms heb je geen idee; het kan stof zijn, gras, een kat of iets dat je hebt gegeten. Het resultaat op je huid is wel altijd hetzelfde: eczeem, jeuk, bultjes, roodheid of een droge ruwe huid. Wat is een allergische huid? En wat kan je ertegen doen?

Algemeen | Klachten | BehandelingWat kun je zelf doen? | Artikelen

Algemeen

Een allergische huid is geen ziekte. Het is een overreactie van het immuunsysteem; je bent ergens allergisch voor en dat komt tot uiting op je huid. De stof die de allergie veroorzaakt heet het ‘allergeen’ en is in principe onschadelijk, denk aan chocola, huisstof, stuifmeel of parfum. Iedere dag komt je lichaam in contact met duizenden stoffen- via de lucht, het eten en de huid.

Bij een allergie ziet het lichaam deze stoffen als schadelijke indringer. Het afweersysteem reageert alsof er sprake is van een heftige infectie. Er ontstaan verschijnselen die zich bij een echte infectie ook voordoe; jeuk, rode huid, zwellingen en blaasjes.

Het gekke is dat jouw huid gaat jeuken door dit stofje, en de huid van een ander niet. Hoe kan dat? Dat komt omdat jijzelf de echte oorzaak bent van een allergische huid bent. Of beter gezegd: in ons eigen DNA ligt besloten dat je gevoelig bent voor het ontwikkelen van een allergie. Meestal wordt die gevoeligheid via erfelijkheid overgedragen; ook je ouders hadden een gevoelige huid of last van eczeem. En andersom geldt het ook: als je kind eczeem heeft, heb jijzelf of je partner het waarschijnlijk ook.

De oorzaak van een allergische huid is een genetisch verhaal. De aanleiding niet; de jeuk kan per direct ontstaan als je plastic handschoenen aantrekt, de kerstboom aanraakt of een stoffige kamer binnenloopt. Jeuk!

Soorten allergieën

Er zijn verschillende soorten allergieën; de inademallergieën zijn veelvoorkomend, denk aan hooikoorts en huisstofmijtallergie.

De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelk-, kippeneiwit-, pinda- of notenallergie. Bij elk van deze allergieën maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen de eiwitten in het voedingsproduct. Een voedselallergie is iets anders dan een voedselintolerantie. Bij een intolerantie zijn de darmen letterlijk ‘intolerant’ en verdragen ze bepaald voedsel niet. Om die reden kan een voedselintolerantie verschillende lichamelijke gevolgen hebben.

Je kunt ook allergisch reageren op stoffen die je aanraakt, denk aan nikkel. Andere veelvoorkomende contactallergenen zijn: colofonium (bepaald soort lijm), chroom, bestanddelen in haarverf en latex.

Klachten

Een allergische huid jeukt vaak erg. Het belangrijkste en moeilijkste advies is om niet te krabben – lastig! Wanneer je krabt, beschadig je de huid iets met als gevolg dat je de huidbeschadiging in stand houdt of erger maakt. Ook neemt ook de kans op infectie toe. Het is beter om te wrijven of zachtjes te knijpen, zodat de huid intact blijft.

Bij een allergische reactie is de huid ook rood en schilferig. De roodheid kan verminderen als je er iets kouds op legt, zoals een icepack.

Het smeren met een lotion heeft een tijdelijk en soms zelfs een averechts effect; de schilfers verschijnen vaak na een uur alweer op je huid een een crème op waterbasis droogt de huid meer uit. Een droge en schilferige huid heeft niet alleen behoefte aan vocht, ook lipiden (huidvetten) moeten worden aangevuld. Gebruik geen huidproducten met alcohol of parfum. Deze stoffen kunnen de huid irriteren en ontvetten, terwijl de huid juist die beschermende vetlaag nodig heeft om zichzelf te beschermen en schrale plekken en schilfers te voorkomen.

Behandeling

De meest logische plek om een allergische reactie te voorkomen, is niet in aanraking komen met de stof waar je niet tegen kunt. Maar de stof weren waar je allergisch voor bent, is vaak niet mogelijk. Stof, bomen en gras kun je onmogelijk mijden, ademen moet je ook en soms kruist een kat je pad. Van een allergie kom je bovendien niet makkelijk af. wat te doen?

Veel mensen met een allergische huid, merken dat het fout gaat als hun huid of de lucht droog is. Om die reden wordt vaak het advies gegeven veel te smeren zodat huid in goede conditie is en vet blijft.

Zorg juist bij een allergische huid dat je huid goed gevoed wordt van binnenuit. Eet dit voor een gezonde en mooie huid:

 • Walnoten, vette vis (omega-3-vetzuren)
 • Koolzaadolie, teunisbloemolie, haver (omega-6-vetzuren)
 • Citrusfruit, koolsoorten, kiwi’s, spruitjes en bessen (vitamine C)
 • Wortels, eieren, volle melkproducten (vitamine A)
 • Volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden (vitamine B)

Je klachten kunnen in een bepaalde periode sterker zijn dan in een andere. Dat heeft mede te maken met de blootstelling aan het allergeen. In een regenachtig voorjaar heb je bijvoorbeeld minder last van pollen dan in een zonnig voorjaar.

Geen idee wat de aanleiding is van je allergie?, Een allergiedagboek kan je helpen. Noteer wanneer een allergische reactie optreedt. Na een tijdje blijkt dan wellicht welke stof steeds voorkomt en de oorzaak kan zijn. Als dit een voedingsmiddel is, kan het helpen om dit voedingsmiddel weg te laten. Het is echter niet altijd makkelijk om voedsel waar je allergisch op reageert te vermijden. Bij een allergie voor melk, pinda, noten of ei zijn ook de producten waarin deze zijn verwerkt taboe. Een diëtist kan dan helpen.

Zelf doen bij een allergische huid

 • Reinig je huid zonder zeep.
 • Bevorder de doorbloeding via voldoende beweging, wisseldouches en de sauna.
 • Gebruik alleen crèmes zonder alcohol en parfum. Die stoffen onttrekken vocht aan de huid.
 • Gebruik in bad of tijdens het douchen een goede badolie. Die ondersteunt de zuurgraad van de huid, waardoor je het beschermende vetlaagje vasthoudt en de huid soepel aanvoelt.
 • Een hydraterende crème is handig als ondersteuning van de barrièrelaag, zodat de huid beter vocht vasthoudt. Het is echter onmogelijk om met een crème van buitenaf vocht in te brengen.
 • Slaap genoeg en zorg voor een goede weerstand door gevarieerde voeding.
  Let op een schone woonomgeving.

De artikelen in het dossier

Vragen over voeding en kanker?

0
Op Voedingenkankerinfo.nl vind je betrouwbare informatie over voeding tijdens en na kanker, op basis van wetenschappelijk onderzoek en de praktijkervaring van experts. Lees antwoorden...
7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond