Aromatherapie

Geuren hebben een groot effect op ons. Het brengt je terug naar een moment van jaren geleden, terwijl de geur van versgebakken brood juist hongerig maakt. Een geur kan je ook laten ontspannen of minder vermoeid laten voelen. Bij aromatherapie worden deze geuren ingezet vanwege hun werking op lichaam en geest. Wat zijn is de achtergrond van deze therapie en wat zijn de effecten? Dat lees in je dit dossier aromatherapie.

Algemeen | 6 vragen | Oorzaken | Artikelen in het dossier

Algemeen

Lavendel geeft een heerlijk ontspannen gevoel, terwijl de geur van citrusvruchten je juist lekker wakker maakt. Geur kan een bijzonder effect op ons hebben. Aromatherapie is een therapie waarbij gewerkt wordt met essentiële oliën afkomstig van kruiden, bloemen en andere plantdelen. Deze geurende oliën zijn sterk geconcentreerd en worden gebruikt voor zowel fysieke als psychische klachten. Dit kan dus voor wondjes, maar ook bij slapeloosheid of stress. Aromatherapie kan ook gebruikt worden ter ontspanning.

Bij een aromatherapeut kun je terecht met fysieke klachten, huidverbetering of massages. Vaak hebben aromatherapeuten al een andere achtergrond zoals schoonheidsspecialist of masseur, waar ze aromatherapie mee combineren. Aromatherapie kun je ook zelf thuis toepassen, door de essentiële oliën te verdampen of te gebruiken in water of huidolie.

6 vragen

Voor wie is aromatherapie geschikt?

Eigenlijk kan iedereen essentiële oliën inzetten; je kunt geur gebruiken als je bijvoorbeeld gestrest bent. Aromatherapeuten omschrijven het dan ook vaak als een lifestyle. Je kunt de essentiële oliën gebruiken in eten, in de auto voor een lekker geurtje, bij lichamelijke of psychische klachten en ook voor cosmetische verzorging. In principe is dus aromatherapie voor iedereen geschikt, maar wanneer je last hebt van veel verschillende allergieën kan het zijn dat de geuren heftig voor je zijn.

Waarom hebben geuren effect op je hersenen?

Een geur bestaat uit allerlei moleculen, deze komen in je neus terecht op minuscuul kleine trilhaartjes. Deze trilhaartjes staan in verbinding met het hersengebied voor reuk. Elke combinatie van moleculen zorgt ervoor dat een ander stukje binnen het hersengebied wordt gestimuleerd. Op die manier onderscheiden wij alle geuren. Vervolgens stuurt dit hersengebied een signaal naar andere hersengebieden. Gebieden belangrijk voor eten, seksueel gedrag én emoties.

Kan ik zelf aan de slag met aromatherapie?

Ja, dit kan. Het is verstandig om je goed in te lezen of een workshop te volgen, zodat je de oliën op de juiste manier gebruikt. Zo wordt tea trea olie gebruikt bij acne. Dit is effectief wanneer het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, maar niet als je het door een cake druppelt. Daarnaast is het heel belangrijk dat je een essentiële olie kiest die je lekker vindt ruiken, anders zal het ook geen effect hebben.

Is elke etherische olie van goede kwaliteit?

Nee. Er zijn vele namaakproducten op de markt, volgens aromatherapeuten hebben deze dus ook niet dezelfde werking. De echte etherische oliën kunnen vrij prijzig zijn, voor bijvoorbeeld een liter lavendelolie is 100 tot 150 kilo lavendelbloem nodig. Dit wil overigens niet zeggen dat elke etherische olie duur is, sommige zijn ook goedkoper. Het ligt er net aan van welke plantsoort het wordt gemaakt. Etherische oliën zijn verkrijgbaar in (online) natuurvoedingswinkels.

Zijn de verschillende oliën veilig?

Bij goed gebruik zijn de essentiële oliën veilig. Elke olie heeft wel een eigen gebruiksaanwijzing. Zo moet je bij bergamot oppassen met zonlicht. Gebruik je deze essentiële olie met een vette plantenolie overdag, dan kun je pigmentvorming of verbranding krijgen. Gebruik je dit ’s avonds, dan is er niks aan de hand. Het is daarom wel belangrijk om je in te lezen om te kijken hoe en in welke dosering je een essentiële olie gebruikt.

Is aromatherapie wetenschappelijk bewezen?

Aromatherapie is geen wetenschappelijk bewezen geneeswijze. Desondanks wordt er wel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en wordt aromatherapie in de medische wereld toegepast. Zo werd onder voormalig hoofd kindergeneeskunde Ines von Rosenstiel ‘integrative medicine’ binnen het MC Slotervaart in Amsterdam geïntroduceerd, hierbij wordt de wisselwerking tussen lichaam en geest erkend. Om die reden waren er aromavernevelaars op de afdelingen kindergeneeskunde en gynaecologie te vinden. Echter, door een nieuw hoofd is aromatherapie niet meer als vast onderdeel aanwezig in het ziekenhuis.

Oorzaken

Essentiële oliën worden al jarenlang gebruikt. Zo staat in een oud apothekershandboek uit 1753, The New Dispensatory, de werking van allerlei verschillende essentiële oliën beschreven. Het boek beschrijft in oud-Engels dat bijvoorbeeld olie van oregano te gebruiken is tegen tandpijn.

Hetzelfde verhaal over de oorsprong van hedendaagse aromatherapie cirkelt rond. Réne Maurice Gattefossé (geboren in 1881) zou de grondlegger zijn. Zijn vader verkocht onder andere etherische oliën voor parfumerie. Gattefossé gebruikte etherische lavendelolie om een brandwond te koelen, waardoor hij ontdekte dat deze dankzij de olie beter en sneller genas. Hierdoor ging hij zich meer in de kracht van etherische olie verdiepen, met de publicatie van zijn boek ‘Aromathérapie’ als gevolg.

Arts Jean Valnet (geboren in 1920) wordt gezien als een ander belangrijk persoon in de verspreiding van hedendaagse aromatherapie. Hij zou het boek van Gattefossé hebben gebruikt in de Tweede Wereldoorlog en het verder uitgewerkt. Hij publiceerde diverse boeken over aromatherapie.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond