Astma

Ruim een half miljoen Nederlanders heeft astma. Mannen en vrouwen worden ongeveer even vaak getroffen en de ziekte openbaart zich meestal in de kinderjaren.

Algemeen | Klachten bij astma | Behandeling van astma | Oorzaken van astma | Tips & vragen 

Algemeen

Overgevoelige reactie

Astma is een chronische overgevoelige reactie van de luchtwegen op irriterende stofjes zoals pollen, huisdieren of huisstofmijt. Het is een erfelijke aandoening. Als één van de ouders allergisch is of astma heeft, heeft het kind twintig tot veertig procent kans ook astma te ontwikkelen. Als beide ouders het hebben, is er een kans van veertig tot vijfenzeventig procent.

In principe kun je met astma prima leven, maar de ziekte brengt vaak complicaties met zich mee, zoals luchtweginfecties en bijwerkingen van de astmamedicijnen. Daarnaast kan astma ook zorgen voor psychische problemen, zoals depressie, angst en eenzaamheid.

Hoewel astma niet geschikt is voor zelfmedicatie, kun je wel veel doen om een astma-aanval te voorkomen, zoals het saneren van je huis en veel ventileren.

Klachten bij astma

Bij astma reageren de luchtwegen op irriterende stofjes door samen te knijpen. De wand van de luchtwegen zwelt op en er wordt meer slijm gemaakt. Er zijn ook plaatselijke ontstekingen in de luchtwegen aanwezig.

Goede perioden, waarbij er vrijwel geen klachten zijn, worden afgewisseld door perioden met hevige benauwdheid, die astma-aanvallen worden genoemd. Een astma-aanval komt vaak plotseling en geeft een naar en angstig gevoel. De ademhaling wordt kort, piepend en gierend en er treedt een benauwd gevoel op, vooral ‘s ochtends en ‘s nachts.

Op de lange termijn

Op de lange termijn zorgen de klachten bij astma voor een vermindering van de kwaliteit van leven voor veel patiënten. Zij voelen zich moe door de kortademigheid, benauwdheid en het vele hoesten, dat voor slaapgebrek kan zorgen.

Behandeling van astma

Astma moet altijd door een arts worden behandeld of gevolgd. Sommige mensen met astma gebruiken dagelijks medicijnen. Hier mag je niet plotseling of zonder overleg mee stoppen. Veel mensen met astma hebben altijd medicijnen bij zich voor als er een aanval komt. De medicatie zorgt ervoor dat de luchtpijp weer ontspant.

Zelf doen bij astma

  • Richt het huis zo prikkelvrij mogelijk in; koop speciale hoezen voor het kussen en matras, was kleding en beddengoed op 60 graden en kies voor een gladde vloer in plaats van tapijt.
  • Vocht in huis kan astma verergeren; ventileren is een effectief middel tegen vocht. Reinig roosters, filters en ventilatoren regelmatig.
  • Stoppen met roken is voor mensen met astma een must, omdat zij gevoeliger zijn voor de rook. Zelfs rook die blijft hangen in kleding kan een aanval oproepen.
  • Ook mensen met astma kunnen naar de sauna; dit stimuleert een rustige en diepe ademhaling. Een droge sauna (of een Finse sauna) heeft de voorkeur.
  • Stomen kan ook helpen; adem de stoom met een handdoek over het hoofd in.

Voedingsadvies

Het is belangrijk je weerstand zo goed mogelijk op peil te houden, een astma-aanval wordt soms uitgelokt door een infectie. Kies daarom voor voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, volkoren en vis. Pas op met melkproducten, omdat ze de slijmproductie bevorderen. Zure zuivelproducten kunnen wel (karnemelk, yoghurt en kwark).

Oorzaken van astma

Astma is een overgevoelige reactie van de luchtwegen op irriterende stofjes. Hierdoor knijpt de luchtpijp samen, de wand van de luchtwegen zwelt op en er wordt meer slijm aangemaakt. De luchtwegen zijn ook vaak ontstoken.

Een astma-aanval wordt uitgelokt door verschillende prikkels. Veelvoorkomende prikkels zijn stuifmeel, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren en sigarettenrook. Maar ook verdriet, schrik, mist, rook, een plotse wisseling van de temperatuur of een hevige verkoudheid kan een astma-aanval uitlokken of verergeren.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond