Bach Bloesemtherapie

Schiet je snel uit je slof? Ben je bang de controle te verliezen of kun je je de hele dag suf piekeren? De hectiek van alledag kunnen emoties flink uit balans brengen. En altijd op momenten dat het niet uitkomt. Er is een therapie die er op is gericht die balans te herstellen: Bach Bloesemtherapie.

Algemeen | 10 vragen | Achtergrond | Artikelen in het dossier

Algemeen

Onzeker, besluiteloos, angstig of juist nerveus. Iedereen ervaart emoties die je flink uit balans kunnen brengen. Er is een eenvoudige manier om deze veelvoorkomende emoties weer in balans te brengen: Bach Bloesemtherapie. De therapie ontleent zijn naam aan homeopaat dr. Edward Bach die de Bach Bloesem eind vorige eeuw ontdekte. Bach was als arts, homeopaat, chirurg en immunoloog zeer succesvol in het bestrijden van ziektes, maar was ook geïnteresseerd in de mens achter die ziekte. Hij ging op zoek naar een diepere oorzaak voor het ziek zijn en kwam, simpel gezegd, uit bij het niet goed in je vel zitten.

In 1920-1930 bestudeerde hij homeopathie en de planten. Bach raakte steeds meer van overtuigd dat de natuur werkzame middelen te bieden had. Uiteindelijk slaagde hij erin om bloesems te vinden voor alle emotionele conflicten in de mens die hij door de jaren heen had vastgesteld. Onderverdeeld in zeven groepen hoofdemoties kwam hij tot 38 negatieve gemoedstoestanden die met behulp van bloesemtincturen in balans kunnen worden gebracht.

Deze zeven gemoedstoestanden

  1. Angst
  2. Onzekerheid
  3. Weinig interesse in het hier en nu
  4. Eenzaamheid
  5. Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën
  6. Moedeloosheid of wanhoop
  7. Overbezorgdheid om het welzijn van anderen

De bloesems hebben een unieke werking op de gemoedstoestand. Deze plantenextracten hebben de kracht om negatieve emoties om te buigen naar positieve emoties, waardoor ook gerelateerde problemen (zoals nagelbijten, tandenknarsen en huidproblemen) verdwijnen. Iemand met faalangst kan zelfzekerder worden en iemand die heel druk is kan door de therapie meer innerlijke rust ervaren.

10 vragen

1. Voor wie is bloesemtherapie geschikt?

De bloesemtincturen worden vooral gebruikt om ziekten te voorkomen en een negatieve gemoedstoestand te verbeteren. In Bach Bloesemtherapie gaat men er vanuit dat negatieve gedachten het afweersysteem verzwakken. Door bloesemtincturen in te nemen, veranderen de negatieve gevoelens en gedachten positief. Bloesemtincturen kunnen gebruikt worden als aanvulling op de behandeling van chronische ziekten.

2. Wat is een bloesemtinctuur en hoe wordt het bereid?

De bloemen worden geplukt als ze vol in bloei staan en dan gesorteerd: bloemen die zijn beschadigd of verwelkt worden weggegooid. Vervolgens worden ze geweekt in bronwater en een paar uur in de zon gezet. Is er geen zon, dan wordt het mengsel 30 minuten gekookt. Het mengsel wordt vervolgens gefilterd en dan voor een deel vermengd met alcohol. Wat overblijft heet de moedertinctuur. Deze kun je krijgen in een flesje of in korrels. Met een flesje doe je ongeveer drie tot vier weken.

3. Wat is de juiste dosering?

In het algemeen worden 4 keer per dag 4 druppels geadviseerd. Je kunt de druppels rechtstreeks in de mond doen, of eerst op de bovenkant van uw hand en dan in de mond. Laat het pipetje niet met uw tong (of speeksel) in aanraking komen. De druppels mogen ook in het drinken worden opgelost. Je kunt het beste de inname verdelen in de ochtend, middag, eind van de middag en voor het naar bed gaan. Vier keer per dag is het minimum aantal dat u de remedies neemt. Je mag de remedies (tijdelijk) ook vaker innemen. Bij heel warm weer is het verstandig het flesje in de koelkast te plaatsen.

4. Wat als ik een fout maak en de verkeerde bloesemtinctuur kies?

Er is geen contra-indicatie voor tincturen, omdat de bloesems geen bijwerkingen kennen. Omdat de tincturen geen chemicaliën bevatten, kunnen ze geen allergieën opwekken.

5. Zijn er specialisten die Bach Bloesemtherapie gebruiken?

Natuurartsen en sommige artsen, fysiotherapeuten, psychotherapeuten en vroedvrouwen gebruiken bloesemtincturen als aanvulling op hun behandeling. Een advies van de specialist is niet altijd nodig. Je kunt gemakkelijk door zelf vragen te stellen er snel achterkomen welke bloesemtinctuur je nodig hebt.

6. Wat kan ik verwachten op consult?

De behandelaar vraagt naar uw gedrag en emoties, permanente of kortstondige. Hoe voelt u zich op dit moment? Voelt u zich op dit moment triest? Heeft u angsten? Deze vragen helpen uw negatieve gemoedstoestanden te benoemen. Op grond van je antwoorden kiest de behandelaar een of meer tincturen geschikt zijn.

7. Hoe snel werkt het?

Dat kan na enkele uren zijn of na enkele dagen. Je voelt het beste zelf aan of het middel werkt.

8. Is Bach Bloesemtherapie homeopathie?

Nee. Er worden geen extreme verdunningen gebruikt zoals in de homeopathie. Bij de Bach Bloesemtherapie worden extracten gemaakt van bloesems met water. Het extract wordt vermengd met alcohol om het te conserveren.

9. Hoe lang is een flesje houdbaar?

De uiterste houdbaarheidsdatum op flesjes moedertinctuur is verplicht. Donker en op huiskamertemperatuur bewaard zijn de oorspronkelijke flesjes onbeperkt houdbaar. De mengsels zijn maar enkele maanden te bewaren.

10.Kan ik Bach Bloesem innemen als ik zwanger ben?

Bach Bloesem is honderd procent natuurlijk en wordt goed opgenomen in het lichaam. Daarom mag Bach Bloesem zonder risico ingenomen worden tijdens de zwangerschap. Het kan zelfs helpen om een gezonde en stressvrije zwangerschap door te maken voor zwangere vrouwen die angstig zijn en twijfels hebben of alles wel goed zal verlopen. Bij zwangerschap wordt wel geadviseerd het bloesemmengsel in hete thee te gieten of op te lossen in een glas drinken, zodat de alcohol vervliegt.

Achtergrond

Bach Bloesemtherapie kent 38 verschillende tincturen die een positief effect hebben op uw gemoedstoestand. Hieronder lichten we er tien toe.

Zorgelijk: Rock Rose (zonneroosje)

Werkzaam bij: angst, paniek en nachtmerries

Na behandeling: evenwicht van de zenuwen, kalmte, moed en wilskracht

Controleverlies: Cherry Plum (kerspruim)

Werkzaam bij: angst de zelfbeheersing te verliezen, in te storten, impulsief gedrag

Na behandeling: bedaard, kalm en koel blijven in alle omstandigheden, afstand nemen, helderheid

Twijfel: Cerato (loodkruid)

Werkzaam bij: twijfel aan eigen oordeel

Na behandeling: verlangen zelf verantwoordelijkheid te nemen, herstel van zelfverzekerdheid

Futloos: Hornbeam (haagbreuk)

Werkzaam bij: uitputting, neerslachtigheid, opzien tegen dagelijkse sleur

Na behandeling: hoop, geloof, zekerheid, vertrouwen in helend vermogen

Afgemat gevoel: Olive (olijf)

Werkzaam bij: psychische en fysieke uitputting, ‘aan het eind van je Latijn’

Na behandeling: energie, het vermogen energie op te wekken, je op te laden

Piekeren: White Chestnut (paardenkastanje)

Werkzaam bij: obsessieve gedachten, piekeren

Na behandeling: concentratie, ontspanning, sereniteit, positief denken

Hekel aan alleen zijn: Heather (struikheide)

Werkzaam bij: kletsen (gezelschap zoeken om te praten), egoïsme, egocentrisme

Na behandeling: luisteren, begrip voor anderen hun problemen, altruïsme

Afgunst: Holly (hulst)

Werkzaam bij: woede, haat, jaloezie, afgunst, argwaan, wantrouwen, conflict met anderen

Na behandeling: blij zijn met succes en plezier van anderen, tolerantie, begrip, geduldheid

Schuldgevoel: Pine (den)

Werkzaam bij: schuldgevoel, zelfkastijding

Na behandeling: je fouten accepteren en achter je laten, relativeren, eenvoud en nederigheid

Wrok: Willow (wilg)

Werkzaam bij: verbittering, weerzin, zelfmedelijden

Na behandeling: jezelf ter discussie stellen, je verantwoordelijkheden zien, het gezelschap van positieve mensen zoeken, humor

Artikelen in het dossier

Ja, ik wil een gratis ZARQA-sample

0
ZARQA kiest voor 0%. Geen parfum of andere schadelijke ingrediënten. Door te kiezen voor minder, minimaliseer je het risico op allergie én help je...
7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond