Brein en beweging

Uit onderzoek blijkt dat ons brein gebaat is bij gezond eten, genoeg slaap én veel lichaamsbeweging. En dat laatste is een fascinerend gegeven. Want bij bewegen denken we al snel aan de spieren: een hoge hartslag en meer bloeddoorstroming. Maar die bloeddoorstroming is nu juist wat het ook zo belangrijk maakt voor ons brein! Bewegen maakt je breinfuncties krachtig en snel. Hoe werkt dat dan? En hoeveel moet je bewegen voor je brein?

Algemeen | Voordelen | Van jong tot oud | Sporten | Stappenplan

Algemeen

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat fysiek actieve mensen beter presteren op allerlei cognitieve taken dan inactieve mensen. Hoe werkt dat in het brein? Door te sporten stroomt er meer bloed naar de hersenen, en die nemen meer zuurstof op. Het brein maakt zich klaar om informatie effectief en flexibel te verwerken. Sporten laat stoffen in het brein vrijkomen die ervoor zorgen dat er nieuwe bloedvaten en zenuwcellen worden aangemaakt. Hierdoor worden die hersengebieden groter en functioneren ze beter.

Voordelen van bewegen voor het brein

Bewegen zorgt voor een verbetering van veel hersenfuncties:

 • Je onthoudt beter
 • Je kunt sneller nadenken
 • Je kunt je beter concentreren
 • Je wordt creatiever
 • Je hebt minder stress
 • Je hebt meer controle over je emoties
  – Het vermindert angst- en depressieve gevoelens
  – Het verbetert je gemoedstoestand
 • Het vertraagt de veroudering van je brein

Van jong tot oud

Bewegen is niet alleen goed voor je brein nu, maar ook later! Naarmate je ouder wordt, nemen bepaalde breinfuncties af. Zo gaat het verwerken van informatie wat langzamer en ben je vergeetachtiger. Dit komt doordat je brein een beetje krimpt, je brein wordt kleiner. Gelukkig kun je dit proces vertragen; beweeg!

Lichaamsbeweging op middelbare tot oudere leeftijd zorgt voor behoud van cerebrovasculaire gezondheid, en ook van breinfuncties als het geheugen en denkvermogen. Bij mensen die weinig tot geen lichaamsbeweging krijgen nemen de breinfuncties sneller af (onderzoek van de Universiteit in Miami (Verenigde Staten)).

Onderzoek onder ouderen laat zien dat starten met bewegen op hogere leeftijd ook zorgt voor een gezonder brein! Ouderen die hun conditie verbeteren, verminderen het verlies van zenuwcellen (Universiteit van Illinois, Urbana, Verenigde Staten), en het kan zelfs het aantal zenuwcellen in een gebied weer doen stijgen (Universiteit van Pittsburgh, Pennsylvania, Verenigde Staten).

Er wordt zelfs gekeken of lichaamsbeweging de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Mensen die regelmatig sporten hebben namelijk minder kans op dementie en beroertes.

Hoeveel moet je sporten voor een gezond brein?

Om je brein gezond te houden, moet je proberen minstens te voldoen aan de zogenaamde ‘nationale beweegnorm’. Dat is minimaal 150 minuten per week (30 minuten op vijf dagen) matig intensieve fysieke activiteit leveren. Voor een goed hartvaatstelsel is het advies om driemaal per week 20 minuten intensief te bewegen, oftewel te sporten.

Maakt het dan nog uit welke sport je doet? Ja én nee. Alle sporten dragen op hun manier bij aan een gezond brein. Zo verminder je met yoga stress en angstgevoelens, verhoog je met hardlopen stofjes die voor de aanmaak van nieuwe zenuwcellen zorgen, en doet krachttraining dat ook maar via een ander mechanisme.

Ook zijn er aanwijzingen dat sporten waarbij je zowel fysiek als mentaal bezig bent, zoals dansen, een nog grotere impact op het brein hebben. Hierbij gebruik je meerdere delen van je brein tegelijk, zoals gebieden betrokken bij coördinatie, ritme en strategie.

Stappenplan

Het beste bewegingspatroon voor een gezond brein bestaat uit drie stappen:

 1. Zorg dat je regelmatig lichaamsbeweging krijgt: minimaal 150 minuten in de week
 2. Vermijd langere periodes van stilzitten
 3. Doe aan verschillende sporten die je fysiek én mentaal uitdagen!

Voor meer tips over bewegen lees je ons dossier Bewegen »

Artikelen in dit dossier

5 onverwachte voordelen van wandelen

5 onverwachte voordelen van wandelen

0
In de sportschool aan gewichten hangen, je in lenige houdingen vouwen tijdens een yogales of je sporthonger stillen op het voetbalveld – lang niet...

In de ochtend sporten? Deze sportvideo’s dagen je uit

0
Het klinkt als een goed plan: sporten in de ochtend. Maar gaat ’s ochtends de wekker, dan is er niets zo verleidelijk als nog...
6 oefeningen voor tijdens het thuiswerken

6 oefeningen voor tijdens het thuiswerken of op kantoor

0
Niet alleen bewegen we te weinig, we zitten vooral te veel en dat heeft alles te maken met het feit dat veel Nederlanders zittend...
4 gratis apps voor je brein

4 gratis apps voor je brein

0
Een gezond brein vraagt training, ontspanning, uitdaging en lichamelijke beweging. In een leven waarin we het al zo druk hebben, is dat soms best...
7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond