Is die lente in je hoofd nog ver weg? Maar hunker je naar groen? Laat je inspireren door Sandra, Yrsa en Dorien. Zij creëerden geweldige gezonde, groene initiatieven. “De tuin is een manier om van het stigma van de psychiatrie af te komen en een moestuin stimuleert tot bewegen en gezond eten.”

Zij maakt werk van de natuur201612.gezondnu.sandra-burggraaf

Op zoek naar een nieuwe invulling van haar carrière ontdekte Sandra Burggraaf, tot voor kort werkzaam als architect, een zorgboerderij waar ze vilt maakten. Ze startte het viltproject Vrolijk Werk, haar missie: vrouwen die lang zonder baan zitten werkervaring en zelfvertrouwen op laten doen in de natuur met het maken van vilt. “Ik denk dat het maken van creatieve producten met vilt, samen met het contact met de natuur beter werkt dan eindeloos in therapie zitten. Soms moet je gewoon doen.”

Zij geeft rekenles in het groen

Yrsa Wagemaker kreeg bewegen en buiten spelen van huis mee, maar dat geldt niet voor alle kinderen. “Kinderen die veel buitenspelen komen minder bij de huisarts. Ze zijn lichamelijk fitter. Ook geestelijk zijn deze kinderen minder vatbaar voor sombere buien.”Voor Yrsa reden om samen met Staatsbosbeheer De Natuursprong te ontwikkelen, een training voor mensen die met kinderen werken om ze makkelijk te laten ervaren hoe makkelijk bewegen in het groen is. “Geef nou toe, geen gymzaal kan op tegen het bouwen van hutten en in bomen klauteren.”

Zij gebruikt de buurttuin als hangplek201612.gezondnu.dorien-reiche

Dorien Reiche zag haar buurt veranderen in een tegeltuin. Daardoor ontsproot bij haar het idee voor een buurttuin. De GGZ in Heiloo stelde haar tuin beschikbaar en samen met buurtbewoners en psychiatrisch patiënten legde ze een tuin aan. “Groen is een instrument voor contact . Er worden bruggen geslagen tussen buurtbewoners en mensen die in de instelling wonen. De tuin is een manier om van het stigma van de psychiatrie af te komen, en een moestuin stimuleert tot bewegen en gezond eten.”

Meer lezen over de werking van groen? Lees gezondNU 4 »

Foto credit Ysra Wagemaker: Fotograaf Voermans en van Bree