<-- NIET ACTIEF -->

Snacken en diabetes. Een combinatie die niet altijd even goed samengaat. Welke tussendoortjes zijn lekker, gezond én houden je bloedsuikerspiegel in balans? En zit er nog verschil tussen snacks voor mensen met diabetes type 1 en type 2? Samen met diabetesdiëtist Freija Houthuijzen geven wij tips en lekkere recepten.

‘’Voor diabetes type 1 is er geen speciaal dieet en zijn er dus ook geen speciale tussendoortjes. Wel kun je het beste voor de ‘gewone’ gezonde tussendoortjes kiezen. Hoe gezonder, hoe beter natuurlijk. Denk aan groente en fruit, een schaaltje popcorn, een handje noten (maximaal 20 gram), ontbijtkoek, een plakje kaas of worst of een rijstwafel. Maar een zakje chips of chocola op zijn tijd mag ook”, vertelt Freija.

Snacken en diabetes type 2

Diabetes type 2 kun je niet helemaal omkeren, maar een gezonde leefstijl zorgt er wel voor dat je minder insuline of medicijnen nodig hebt. Freija: “Bij diabetes type 2 is er vaak een link met een te hoog gewicht. Let daarom vooral op de suikers en calorieën in je tussendoortje. Rauwkost, fruit en crackers met mager beleg, zoals rookvlees.”

Veel verschil tussen snacks bij diabetes type 1 of 2 is er dus niet. Zorg er in ieder geval voor dat je een snack neemt met veel vezels, zodat het vult, en weinig suiker. Laat je inspireren door deze twee recepten van het Diabetes Fonds:

Appel-kaneel schijfjes met walnoten

Wat heb je nodig?
1 appel
1 eetlepel honing
9 walnoten
2 eetlepels water
Snufje kaneel

Zo maak je het:
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Haal het klokhuis uit de appel met een appelboor en snijd het dan in een aantal dikke schijven. Leg deze schijven op een bakplaat met bakpapier. Strooi hier wat kaneel over en de stukjes walnoot. Meng het water met de honing en giet dat over de aardappelschijfjes. Zet het geheel 20 minuten in de oven.

Waarom diabetesproof?
In deze snack zit fruit, een nootsoort en een heel klein beetje suiker. Daarnaast bevat het maar zes gram koolhydraten en honderd calorieën.

Appelmuffins

Wat heb je nodig?
250 gram havermout
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
2 eetlepels gesmolten boter
480 ml halfvolle melk
1 ei
1 appel
1 theelepel kaneel
40 gram rozijnen
12 papieren bakvormpjes

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd ze alvast in stukjes. Mix in een kom de havermout, bakpoeder, ei, melk en boter goed door elkaar. Voeg daar de appel, rozijnen en kaneel aan toe en meng het goed. Verdeel het beslag over de papieren bakvormpjes en bak ze 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Steek een prikker in het midden van één van de muffins om te checken of ze gaar zijn.

Waarom diabetesproof?
Net als de appelschijfjes bevatten ook deze muffins allemaal gezonde ingredienten en maar 21 calorieën per muffin. De havermout zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel meer in balans blijft.