<-- NIET ACTIEF -->

Dat bewegen belangrijk is weten we allemaal, in het bijzonder mensen met diabetes type 2. Maar de drempel om hiermee te beginnen, kan erg hoog liggen. Zo ook voor Lia Benschop. Twaalf jaar geleden kreeg ze te horen dat ze diabetes heeft en kwam ze in een diep dal terecht. Dankzij de Diabetes Challenge is Lia weer uit dit dal gekomen.

Lia: “Ik ben altijd heel sportief geweest. Mijn favoriete sport is handbal. Ik was lid van een handbalvereniging en trainde drie keer per week. Eigenlijk deed ik alles voor die sport. Totdat ik vreselijke pijn in mijn rug en benen kreeg. Volgens de neuroloog was het niets, maar ondertussen deed bewegen heel veel pijn en kon ik niets meer doen. Dat is jarenlang zo doorgegaan, totdat eindelijk werd ontdekt dat ik een hernia had. Ondertussen kon ik bijna niet meer bewegen en ging mijn gezondheid achteruit.”

Diabetes type 2

“Toen ik te horen kreeg dat ik diabetes heb, schrok ik heel erg. Ik dacht: ‘Ik moet wat aan mijn gezondheid gaan doen’. Dat heb ik gedaan en ik ben heel erg afgevallen. Ik vind wandelen heel leuk om te doen en dat deed ik dus regelmatig, maar op een gegeven moment was ik het zat om in mijn eentje te bewegen. Dan was ik twintig minuten onderweg en vond ik het wel weer genoeg geweest. Altijd maar alleen wandelen was een domper voor mijn motivatie.”

“Het volhouden van mijn gezondere leven was een tweede. Na een tijdje kwam ik weer aan, meer dan daarvoor en uiteindelijk woog ik meer dan eerst. Op een gegeven moment had ik helemaal geen zin meer om ook maar iets aan mijn gezondheid te doen. Ik deed nergens mijn best meer voor, niet om te bewegen maar ook niet om gezond te eten.”

Het keerpunt

“Ik kwam bij de diabetesverpleegkundige en was dus helemaal niet gemotiveerd, voor niets. Daardoor kreeg ik steeds meer medicijnen en uiteindelijk moest ik ook insuline gaan spuiten. Ik vond het allemaal wel prima. De diabetesverpleegkundige vertelde dat er binnenkort een Diabetes Challenge zou beginnen. Groepjes gaan daarbij onder begeleiding met elkaar wandelen. Ik keek haar aan en zei: ‘Daar heb ik op zitten wachten!’ Ik vond het zo geweldig dat ik thuis gelijk van alles op ben gaan zoeken op internet. Eindelijk kon ik samen met anderen gaan wandelen, misschien zou ik wel een vast loopmaatje vinden. Elke week een keer lekker wandelen, ik werd helemaal enthousiast!’’

De challenge

“Nu ik zin had om weer te lopen en doordat het in een groepsverband was, kwam mijn motivatie om gezond te worden ook terug. Dat was best een raar proces. De internist zei tegen mij dat ik geen insuline meer ging gebruiken: ‘Je gaat maar lopen, bewegen en beter eten. Je gaat zelf aan het werk.’ Die strenge aanpak had ik nodig. Mijn diëtiste was ook streng voor me. Ik heb een heel goed dieet gekregen en ben flink gaan lopen. Elke dag tien kilometer en een keer per week de Diabetes Challenge. Ik ging steeds beter en sneller lopen en kwam in een snellere groep. Ik voelde me steeds beter, gezonder en minder zwaar worden.’’

Hoe nu verder?

‘’Ik had een wandelgroepje, maar inmiddels heb ik weer een baan en veel minder tijd. Om wel genoeg te blijven bewegen, loop ik nu naar mijn werk. Dat is elke dag vijf kilometer. Een stuk minder dan tijdens de challenge, maar dat moet dan maar. Wel ben ik bang dat het weer slechter zal gaan nu ik drukker ben. Ik had natuurlijk de tijd om veel te lopen en nu is dat veel minder. Ik wil per se niet in mijn oude gewoonten terugvallen, daar ga ik met mijn diëtiste over praten. Blijven wandelen is het belangrijkste, want daar val ik van af. Gelukkig heb ik een maatje waarmee ik elke zaterdag vijftien kilometer ga wandelen. Hopelijk gaat dat elke zaterdag lukken. Als mijn leven weer wat normaler wordt, ik ingewerkt ben mijn draai op mijn werk heb gevonden, ga ik volgend jaar mei weer met de challenge meedoen.’’

Lia’s advies

“Doe mee met de Diabetes Challenge. Bewegen is hartstikke belangrijk en goed voor je. Er is ontzettend veel begeleiding, mensen die op je letten, je helpen en motiveren. Als je fitter wilt worden, is lopen een goede manier. Ik voel me na de challenge veel gezonder en ben zelfs 25 kilo afgevallen. Terug naar de tijd dat ik mezelf helemaal liet gaan en veel te dik was, wil ik niet meer. Daar haal ik mijn motivatie uit!”

Benieuwd naar de Diabetes Challenge? Kijk dan op deze website.