<-- NIET ACTIEF -->

Valt het je ook zo op als je naar oude foto’s van kinderen kijkt? Die kinderen lijken allemaal zo mager! Anno 2015 zijn kinderen op de basisschool een stuk steviger. En steeds vaker ook echt té zwaar. Daardoor lopen kinderen meer risico op diabetes, maar ook op andere aandoeningen. Wat moet je doen als ouder (en wat absoluut niet)?

 
Voordat je verder leest over overgewicht en kinderen – eerst dit. Wat is eigenlijk te dik? Blijkbaar veranderen onze normen. Wat we 30 jaar geleden ‘een normaal gewicht’ noemden, vinden we nu mager. En andersom: wat voor ons nu normaal is, was vroeger ‘stevig’. Met de BMI-meter voor kinderen kun je berekenen of het gewicht van je kind volgens de huidige normen gezond is.

Diëten voor kinderen aanslag op gezondheid

Moet je iets doen als je kind te zwaar is? Ja, ook als je kind jong is, kan hij of zij last krijgen van ouderdomskwalen zoals diabetes type 2. Maar een streng dieet is geen oplossing. Volgens voedingscoaches van het succesvolle programma Lekker Pûh!!! is lijnen of diëten voor kinderen een aanslag op hun gezondheid. Ingrid Stieber, directeur van Lekker Pûh!!!: “Ieder dieet, in welke vorm dan ook, belemmert de groei en ontwikkeling van gezonde jongeren. Beter is het om samen met het kind en de ouders op zoek te gaan naar de verborgen dikmakers en lekkere gezonde alternatieven te bedenken. Zorg dat het kind een gezond en gevarieerd voedingspatroon ontwikkelt en voldoende beweegt. Een patroon dat past binnen het gezin.”

Succesformule ‘Lekker Pûh!!!’: langdurige begeleiding

Ingrid: “In 2006 ben ik met deze formule begonnen. Ooit woog ik zelf bijna 130 kilo en ik wil zo graag kinderen helpen om te voorkomen dat ze zo zwaar worden. Ik voelde me in die tijd echt niet gelukkig. Samen met deskundigen ben ik aan de slag gegaan. Met succes: we hebben al heel wat gezinnen kunnen helpen! Onze succesformule is onze aanpak. Het is bij ons geen project, maar het gaat om langdurige begeleiding. De kinderen krijgen een vertrouwenspersoon die het kind tot zijn of haar achttiende begeleidt. En iedereen doet mee: ook de vader die al jaren gewend is aan ‘een lekker bakje chips’ in de avond en zelfs opa of oma als het kind daar regelmatig is.’”

Maatwerk en laagdrempelige aanpak

“Het gaat om maatwerk. Achter de vertrouwenspersoon staat een heel team dat elke dag overleg heeft. Als er iets in de familie gebeurt waardoor het ritme verstoord raakt, of rond de feestdagen; wij geven advies op maat. En op een manier zodat de kinderen zich geen ‘buitenbeentje’ voelen. Wij laten ze bijvoorbeeld niet sporten in een speciaal groepje voor dikke kinderen, maar zoeken een manier waarop ze gewoon thuis voldoende gaan bewegen. De kinderen zelf maken een boek over hun leven waarin zij alles bijhouden; die boeken zijn echte kunststukken! Onze aanpak is heel laagdrempelig, ik merk dat de kinderen maar ook de ouders echt eerlijk durven zijn, aangeven wat zij lastig vinden of wat ze nodig hebben. En dat werkt!”

Internationale Anti-Dieetdag

“Dit werkt zoveel beter dan kinderen op dieet zetten. Ik ben echt tegen diëten. Minder snoepen, meer gezonde producten, prima. Maar we moeten er alert op zijn dat kinderen voldoende bouwstoffen binnenkrijgen. Om een stuk bewustwording op gang te brengen start Lekker Pûh!!! op 6 mei de Internationale Anti-Dieetdag, een campagne om ouders te motiveren het gezonde gewicht van hun kind te (laten) checken en over te gaan op een gezondere levenswijze.” Kijk voor meer informatie op:

lekkerpuh.net en facebook.com/lekkerpuh.net.