<-- NIET ACTIEF -->

De zon geeft je een gezonde kleur, sproeten en een vakantiegevoel. Maar wist je dat de hitte ook effect heeft op je bloedsuikerspiegel? Het effect is zelfs groter dan je denkt. Daarom geven wij je slimme tips voor warme dagen, tropische vakanties en lange zomeravonden. Zo houd je je hoofd koel.

Ons lichaam reageert op warmte, dat is geen nieuws. Klamme handen, een zweterig voorhoofd en continu dorst, allemaal tekenen dat je het warm hebt. Maar dat insuline ook op warmte reageert, is minder bekend. Bij warm weer breekt insuline namelijk veel sneller dan normaal de suikers in je bloed af. Het risico is dat je bloedsuikerspiegel te snel daalt, waardoor je een hypo krijgt.

Een hypo of een zonnesteek

Een zonnesteek en een te lage bloedsuikerspiegel worden soms door elkaar gehaald. Niet gek, want duizeligheid, zweten en je verward voelen, kan meerdere oorzaken hebben. Misschien denk je dat je bloedsuikerspiegel te laag is, maar heb je gewoon last van de hitte. Of andersom. Een hypo herken je onder andere door zweten, trillen, duizelig zijn, een plotseling wisselend humeur, moe zijn en je hongerig voelen.

Wanneer moet je extra opletten?

Dat is een goede vraag. Natuurlijk is geen mens hetzelfde, maar als het in de schaduw warmer dan twintig graden is, is het verstandig om extra op te letten.

Houd je hoofd koel – 6 tips

1. Drink geen alcohol

Een wijntje op het terras of een biertje van de tap? Bij warm weer kun je dit beter laten staan. Door het drinken van alcohol verlies je namelijk meer vocht, terwijl het juist belangrijk is om gehydrateerd te blijven.

2. Waar je ook gaat, neem water mee

Maak er bij warm weer een gewoonte van om altijd een flesje water mee te nemen. Als je uitdroogt, werkt insuline minder goed. En dat is alles behalve gezond.

3. Wees extra zuinig op je voeten

Slippers lijken een goed idee. Maar trek bij warm weer liever dichte schoenen aan en zorg dat je voeten droog zijn. Lopen op blote voeten is riskant, want de kans op wondjes is een stuk groter.

4. Blijf regelmatig eten

Warm weer heeft meestal ook invloed op je eetlust, de meeste mensen eten minder en minder regelmatig. Probeer toch vaste tijden aan te houden, ook als het warm is. Zo raakt je bloedsuikerspiegel niet in de war.

5. Eet niet te veel ijs

Lekker een ijsje eten met warm weer? Dat moet kunnen. Houd er wel rekening mee dat ijsjes vaak een bron van veel calorieën en koolhydraten zijn. Zelfs als je de ijsjes hebt gemaakt met fruit, want ook in fruit zitten suikers. Te veel koolhydraten kunnen je bloedsuiker laten pieken, in de gaten houden dus.

6. Meet vaker je bloedsuiker

Zelfs als je een hele dag in de tuin of op het strand ligt, is het verstandig om vaker je bloedsuikerspiegel te meten. Let er op dat je een zonnesteek en een te lage bloedsuikerspiegel niet met elkaar verwart.