Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak het advies om zes kleine maaltijden per dag te eten, van snacks tot een lichte lunch. Dit schijnt de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Tsjechische onderzoekers kwamen tot een opvallende ontdekking. Wat blijkt? Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam.

Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op. Het advies luidt daarom: ontbijt als een koning en lunch als een keizer. Wanneer je in de avond nog steeds trek hebt, kun je een salade met veel groente eten. De onderzoekers benadrukken wel dat het belangrijk is om dertig tot veertig gram vezels per dag te eten. Anders is de maaltijd niet voedzaam genoeg.

Minder trek

Voor dit onderzoek kregen 54 vrijwilligers met diabetes dagelijks 1700 calorieën voorgeschoteld. Of ze kregen zes kleine maaltijden verdeeld over de dag of alleen ontbijt en lunch. De groep met maar twee eetmomenten per dag verloor meer gewicht, had minder trek en een lagere bloedsuikerspiegel. De groep ‘snackers’ bleef gedurende de dag trek houden. Er is nog meer onderzoek nodig voordat het dieetadvies wordt aangepast.

Vooruitplannen en het verspreiden van koolhydraten in maaltijden blijft volgens voedingsdeskundigen het belangrijkste advies voor mensen met diabetes type 2. Met hopelijk een gezond gewicht én een stabiele bloedsuikerspiegel als resultaat.