<-- NIET ACTIEF -->

Bijna alle deskundigen maken zich zorgen over de toename van het aantal mensen met diabetes type 2. Sommigen hebben het over een epidemie, anderen zelfs over een tsunami. Wat staat ons te wachten? Of valt het misschien wel mee?

De meest recente cijfers van het RIVM beloven weinig goeds: nog nooit stonden er zo veel Nederlanders (801.000 mensen) bij de huisarts te boek als diabetespatiënt. Tussen 2000 en 2011 is het aantal mannen met suikerziekte verdubbeld, onder vrouwen is het aantal met de aandoening met 65 procent (!) toegenomen. Van de diabetespatiënten heeft negen van de tien diabetes type 2. En er komt nog meer narigheid. Er lopen 750 duizend Nederlanders met glucose-intolerantie rond. Een op de drie mensen met deze prediabetes ontwikkelt binnen zes jaar echte suikerziekte.

Meer ouderen, meer diabetes

Het RIVM voorziet dat het aantal mensen met diabetes de komende twintig jaar vanwege de vergrijzing zal stijgen met dertig procent. Dan is nog niet meegeteld dat de kinderen van nu zwaarder zijn dan ooit en dat dit overgewicht een verhoogd risico meebrengt op – jawel, daar is hij weer – diabetes. Het klinkt angstaanjagend. Volgens epidemioloog Luc Bonneux hebben we echter geen ‘probleem’, maar een ‘probleempje’. “Er is meer diabetes dan vroeger, maar niet zoveel meer als de cijfers doen vermoeden. Er zijn verschillende redenen die de stijging van de laatste tien jaar verklaren. Nummer een is ouderdom. Diabetes type 2 is een verouderingsziekte en momenteel worden de babyboomers geleidelijk aan senioren. De vergrijzing neemt toe en daarmee ook het aantal mensen met ouderdomssuiker.”

“Waar je zoekt, zul je vinden”

Een andere punt is, stelt Bonneux , dat je bijna niet meer kunt ontsnappen aan de glucosemeter. “Artsen zijn alerter dan ooit op het ontdekken van de ziekte. En dat is het nadeel van screening: waar je zoekt, zul je vinden.” Dit onderschrijft internist Fred Storms. “Op een gegeven ogenblik kregen huisartsen 250 euro per diabetespatiënt. Dat heeft enorm getriggerd suikerziekte op te sporen. Gevolg is dat de laatste jaren veel mensen met nog onontdekte diabetes gevonden zijn. Inmiddels is die voorraad opgedroogd. De groei van het aantal mensen met diabetes vlakt af. Als het zo doorgaat, gaan we de voorspellingen van het RIVM voor 2015 niet eens halen. Ik denk dat het wel meevalt met die diabetestsunami.”

Dus moeten we bang zijn voor suikerziekte? Bonneux: “Ik wil de problematiek rondom diabetes niet bagatelliseren. Maar het beeld dat geschetst wordt, is te dramatisch. Deze tendens kom ik wel vaker tegen, we leven steeds meer in een angstcultuur. Ik wil waken voor onnodige bangmakerij. Want onnodige stress en onzekerheid: dát is pas echt slecht voor je gezondheid.”