<-- NIET ACTIEF -->

Iedereen heeft wel eens een dipje na het eten of last van stemmingswisselingen. Maar mensen met insulineresistentie ervaren dit in veel sterkere mate. Ervaringsdeskundige en lezer Jessica Damhuis tipte ons over deze overgevoeligheid voor insuline. Is dit een voorloper van diabetes type 2? En wat is de oorzaak?

Alles wat we eten, van groente tot pasta, heeft invloed op onze bloedsuikerspiegel. Vooral snelle koolhydraten zorgen ervoor dat het snel stijgt en ook weer daalt. Het krachtige hormoon insuline houdt de bloedsuikerspiegel in balans. Maar wat als je lichaam hier ongevoelig voor is geworden?

Dipjes en stemmingswisselingen

Wanneer je lichaam niet goed meer reageert op insuline, is er sprake van insulineresistentie; hierdoor blijft er te veel bloedsuiker ongebruikt in het bloed zitten. Op het moment dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt en weer daalt, krijg je last van stemmingswisselingen. Ook krijgt je lichaam het signaal dat je eten nodig hebt, terwijl dat niet zo is. Maar het kan ook andere, minder voor de hand liggende, gevolgen hebben. Ervaringsdeskundige Jessica Damhuis: “Insuline is zo’n krachtig hormoon dat de rest van je lichaam er ook op reageert. Op mijn 18de kreeg ik te maken met een hormoonstoring, PCOS. Ik had last van heftige baardgroei, zware acne, werd niet meer ongesteld en kwam veel aan. In het medische circuit kreeg ik geen antwoord, totdat ik websites uit Amerika tegenkwam. Daar ontdekte ik dat insulineresistentie de hoofdoorzaak was van al mijn problemen.”

Voorloper van diabetes type 2

Is insulineresistentie de voorloper van diabetes type 2? Ja dit kan, maar het leidt niet altijd tot diabetes type 2 en een verhoogde bloedsuikerspiegel. Sommige artsen zijn overtuigd dat het dé reden is waarom mensen diabetes type 2 ontwikkelen. Ook wordt overgewicht (vooral buikvet) hier vaak als oorzaak aan gekoppeld. Wanneer je resistent bent voor insuline loop je ook meer risico op andere gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol. Je leefstijl omgooien is dan een krachtig wapen.

Leefstijl omgooien? Zo eenvoudig is het niet!

Dat het niet zo eenvoudig is om van de één op andere dag je leefstijl om te gooien, merkte Jessica Damhuis. “Omdat je continu snakt naar suikers is het heel lastig. Hierdoor word je chagrijnig en voel je je flauw en moe als je deze suikerkick niet krijgt. Ik kwam in aanraking met D-Chiro-Inositol, een soort vitamine B dat je een seintje geeft wanneer er voldoende suiker in je lichaam zit. Deze vitamine wordt gehaald uit carob of boekweit, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler wordt. Dit was voor mij een omslag; mijn overbeharing nam af, ik werd weer ongesteld en viel af.”

Om insulineresistentie te voorkomen en verhelpen, is een gezonde leefstijl belangrijk. Wil jij je leefstijl omgooien, maar je weet niet hoe? Eet als een oermens, minder met koolhydraten, stop met stressen en sport zonder hypo.