Wie diabetes heeft, is elke dag met zijn eten bezig. En dat kan soms knap vermoeiend zijn. Hoog tijd voor een positief geluid; wat mag en werkt wél. Vet mag! Uit een groepsprogramma van Voeding Leeft, blijken mensen met diabetes type 2 hun diabetes om te kunnen keren door meer vet te eten.

De diagnose diabetes type 2 is bij 900 duizend Nederlanders gesteld. Daar komen elke dag 145 nieuwe gevallen bij. Schrikbarende cijfers. Maar zowel de cijfers als het krijgen van de diagnose is schrikken. Dit kan het begin zijn van tabletten slikken en insuline spuiten. Kan, want diabetes type 2 zou omkeerbaar kunnen zijn. Hoe? Door je leefstijl aan te passen, waarbij je meer vet eet en mindert met de koolhydraten.

Veel brood en weinig vet; méér diabetes

Als je diabetes type 2 hebt, is je lichaam ongevoelig voor insuline. Insuline is het middel om koolhydraten (suikers) te verwerken. Door ongevoeligheid lukt dit niet. De koolhydraten die je hierdoor niet kan gebruiken, worden opgeslagen in buikvet. Afvallen is een belangrijk advies om diabetes type 2 onder controle te krijgen. Maar doe je dat met vetarme en dus koolhydraatrijke voeding, zoals brood, pasta en rijst, dan moet je lichaam meer insuline aanmaken. Dit leidt tot verdere insuline-ongevoeligheid. Langzaam komen er elk jaar wat kilo’s bij en is het nodig om meer medicijnen te slikken en is het uiteindelijk nodig om insuline te spuiten.

Vetrijk eten oplossing voor diabetes

In de behandeling van diabetes type 2 zijn daling van de bloedsuiker en afvallen het belangrijkst. Daarop heeft voeding een zeer grote invloed. Eerder vertelde diëtist en diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen al aan gezondNU: “Het lichaamsvet wordt niet veroorzaakt door het vet dat je eet, maar het vet dat je lichaam maakt uit suikers.” Een nieuwe kijk op de strijd tegen diabetes die door steeds meer toonaangevende wetenschappers wordt gedeeld, is om meer voeding te eten die weinig van het lichaam vraagt qua insulineproductie of bloedsuikerregulatie. Op die manier is voeding niet alleen smaakvol en een bron van energie, maar wordt voeding een medicijn.

Zonder honger de dag door

De oplossing schuilt in het eten van meer natuurlijke vetten en het minderen met de snel opneembare koolhydraten. Dat betekent dat we bijvoorbeeld niet meer bang hoeven te zijn voor roomboter, volle kwark en kaas. Minderen met snel opneembare koolhydraten houdt eigenlijk in dat je de koolhydraten vermijdt die in gefabriceerd voedsel zitten. Neem bijvoorbeeld koekjes en pasta. Die groeien niet in de natuur. Dit betekent vaak dat het gaat om snelle koolhydraten. Door langzame koolhydraten en vetten te eten kan je het prima volhouden tot een volgende maaltijd, zonder hongergevoel. Zo verlaag je de insuline in je bloed en kan je lichaam vet gaan verbranden!

“Het is eigenlijk heel simpel”

De stichting Voeding Leeft is een onafhankelijke organisatie van professionals, die met passie voor voeding en leefstijl de wereld en wetenschap volgen. Het team dat betrokken is bij het groepsprogramma ‘Keerdiabets2 om’ bestaat uit een diëtist, lifestylecoach, praktijkondersteuner en kok. Daarnaast is er beschikking over een ervaren medisch team. In de film over het groepsprogramma vertelt deelnemer Henk: “Het is eigenlijk heel simpel. Ik eet hartstikke goed. Ik leid geen honger. Ik heb van mijn leven eigenlijk nog nooit zo lekker gegeten. Ik eet ook best heel veel vet en ik val er toch van af.” Monique zegt: “Als ik bij de huisarts nu een controle heb, zijn mijn waardes zo, dat ik eigenlijk geen diabetes meer zou hebben.” Afhankelijke van het stadium van diabetes, zou de diabetes in 85 procent van de gevallen omgekeerd kunnen worden. Dat klinkt positief in de oren.

Kijk voor meer informatie op de website van Harriët Verkoelen [www.harrietverkoelen.nl]. Op de website van Voeding Leeft vind je meer informatie over het groepsprogramma. Daar kun je je ook aanmelden om het groepsprogramma te gaan volgen.

Tip: Vervang koolhydraatrijke pasta door bijvoorbeeld ‘pasta’ te maken van courgette.